Sve što treba da znaš o ljubavi

25/02/2024

Sve što treba da znaš o ljubavi

Dušica Labović

 

Sve što treba da znaš o ljubavi isprepleten je misterijom prošlosti najbogatije porodice bivše Jugoslavije.Utopljen u ritmove i sjenke beogradskih vila, sremskih dvoraca, kamenih kuća i palata na obalama Jadranskog mora, ovaj roman vodi čitaoca na putovanje od odrastanja, ljubavi, razočaranja i opraštanja.

Sve što treba da znaš o ljubavi, roman Dušica Labović

Sve što treba da znaš o ljubavi je knjiga O ljubavi. Ova knjiga nije obični ljubavni roman. Sve što treba da znaš o ljubavi je svojevrsni vodič za razočarane, za ranjena srca, vodič za sticanje mudrosti u ljubavi bez obzira o kakvoj vrsti ljubavi je reč. Iako je akcenat na partnerskoj vezi, u ovoj knjizi naći ćete sve što treba da znate o svim ostalim vrstama ljubavi. Roditeljskoj i prijateljskoj, bratskoj, sestrinskoj itd.

U želji da pomogne svojoj unuci Sari baka Nevena joj priča svoju životnu priču. S namerom da je nauči voljenju, otkriva joj sve svoje strahove, zablude, razočaranja u ljude i ljubav, greške koje je pravila, težak put na kom ih je ispravljala.

Životna škola je skupa i vredna. Nezamenjiva! Nevena je to shvatila na teži način i ne želi da njena unuka prolazi preskupu životnu školu. Nevena je od ranog detinjstva nosila sve terete svojih bogatih, prebogatih, ali nesrećnih roditelja.

60-te, 70-te godine prošlog veka za nju, devojčicu koja odrasta, bile su godine prvih ljubavi, ali i teških razočaranja, prvenstveno u roditelje, a preko njih u ljubav, brak i ceo ljudski rod. U prilog činjenici da sve ima svoj happy end ako se potrudimo da naučimo i oprostimo i sebi i drugima govori i samo Sarino rođenje i postojanje.

Ako ste ikad posetili Fantast, zakoračili u jedan od mnogih dvoraca Dunđerskih, ako ste prošetali njegovim hodnicima, prespavali u raskošnim sobama i ako ste pritom bili devojčica koja sanja o Lenki i Lazi – shvatićete dušu ove knjige.

Shvatićete i da je svo to bogatstvo samo romantična dečja predstava. Iz glamura beogradskih luksuznih vila na Dedinju, vojvođanskih dvoraca i velikih firmi Jugoslavije tog vremena veoma često kriju se suze, strah, istinska beda i duševna praznina.

Svojim raskošnim perom kroz priču mudre bake Nevene, Dušica Labović vodi čitaoca kroz misterioznu prošlost jedne od mnogih bogatih porodica čije tajne moraju biti otkrivene da bi se krenulo u sadašnjost i budućnost. I sve to moraju otkriti nove generacije, njihovi izdanci, potomci. Da bi pronašli neku svoju „sigurnu kuću“, u ovom slučaju malu, kamenu, na obali mora u senci maslina.

Divan i topao, ovaj roman obiluje lepim rečenicama i citatima na početku svakog poglavlja. Za one koji vole da pišu dok čitaju idealno bi bilo da imate spremnu novu svesku za beleške, napunjena penkala i naoštrene olovke. Trebaće vam.

Osim ovog biće vam potrebno i romantično srce večitog sanjara, otvoren i radoznao um pustolova i spremnost da ma koliko godina imate nešto naučite. Ako ne vi, ako ne zbog sebe, onda zbog nekog vama dragog na pragu odrastanja.

Sve što treba da znaš o ljubavi nije roman za „životne sveznalice“ ili „trendovske zavisnike“, ovo je studija o životnim mudrostima za koje nikad nije ni prerano ni prekasno. U svakoj autorkinoj rečenici, šarmantno arhaičnoj, pesničkoj, starinskoj, (što je potpuno opravdano i autentično jer priču priča starija gospođa) pronaći ćete nešto što ćete usvojiti i što će vas osvojiti.
Eh, te mudre sede glave!

Sve što treba da ynaš o ljubavi, roman

Pada mi još nešto napamet s obzirom da je Dušica dipl.prof. filozofije i priholog. Erih From je jako davno napisao knjigu „Umeće ljubavi“ gde je govorio o definicijama i karakteristikama raznih vrste ljubavi.

Ta knjiga mi je u zbunjenim, tinejdžerskim godinama mnogo pomogla. Dušica je na sličnoj filozofskoj osnovi gradila roman Sve što treba da znate o ljubavi, priču s likovima. Roman mora imati junake, a junaci imena. Time kao da je „Umeću ljubavi“ udahnula život.
Uživajte u čitanju knjige.

Preporuka Požar

Vrh strane