Noć mi te duguje

04/03/2024

NOĆ MI TE DUGUJE

Vanja Čobanov

 

Noć mi te duguje je uzbudljiv triler i strasna ljubavna priča. Zapletom koji nas ostavlja bez daha izatkana je pripovest duga više od pola veka. Izmeštajući nas iz Crne Gore u Novi Sad, pa onda u Švajcarsku, autor hrabro razotkriva noćnu moru koja nas pritiska decenijama – prodaja beba u Jugoslaviji i Srbiji.

Krv nije voda! Osim … kada je voda boje krvi!

Noć mi te duguje je knjiga o prokletstvu plemenskih zakona u Crnoj Gori, krvnoj osveti i svim nesrećama koje zbog nje mogu zadesiti jednu porodicu. Ona ostavlja dalekosežne posledice na buduća pokolenja. I u romanu Noć mi te duguje pokazalo se da ona cepa i najjače veze, one bratske, pa ista krv i meso mogu se raslojiti i krenuti različitim putevima. Neko teži svetlu, a neko pak, beži u srce tame. U najsuroviji kriminal – trgovinu novorođenčadima.
Krvna osveta je iz korena promenila živote braće Danila i Vuka Vukotića i to dok su još bili deca.

Božo Vukotić, otac junaka romana Noć mi te duguje, bio je izabran od strane svoje porodice da bude izvršilac krvne osvete. Bežeći od svog usuda, iz sela visoko u planinama spušta se sa ženom i malim sinom Danilom na Skadarsko jezero. Tu se rađa njegov mlađi sin Vuk. Junački postupak, beg od  dželatskog zadatka, ostaviće različit trag na Danila i Vuka.

Prvi, Danilo, vidi očevu patnju i svojom dobrotom i nežnošću greje srca svojih roditelja. Dok drugi, Vuk, sagledava život kao niz opasnosti i izazova.

Svest o tome da će u životu biti lovac ili dozvoliti da bude lovina u Vuku ne ostavlja mesta za poštenje. Odvešće ga putem kocke, raskalašnosti, zelenašenja da bi unosan biznis na kraju video u najsurovijoj vrsti kriminala – trgovinu bebama.

Toksični ljudi poput Vuka, svoj otrov šire oko sebe. Najpre na sopstvenu porodicu. I to ponovo dovodi do najkrvavije osvete na svetu – krvne osvete.

Da li će se ona zaista i sprovesti u delo ipak zavisi od čoveka do čoveka. Dokle i radi čega ili koga, je neko spreman da oboji svoje ruke krvlju. Zavisi od njegove mudrosti!
Noć mi te duguje, roman Vanja Čobanov
Uporedo sa ovom pričom koja se odvija na sjatištu mafije više zemalja, Skadarkom jezeru, pratimo i priču Jovane, mlade perspektivne Novosađanke koja sticajem okolnosti dolazi u Ženevu gde dobija posao o kome je sanjala.

Ipak, taj posao je daleko od snova. Jovana biva uvučena u košmar ljubavne veze sa čovekom koji je u bliskom srodstvu sa samim đavolom, odnosno samim šefom crnogorske mafije koji stoji u centru trgovine novorođenčadima.

Noć mi te duguje je snažan roman, sa izuzetno važnom i bolnom temom, koji je istovremeno triler i stravična ljudska, roditeljska, porodična drama. Autor romana, Vanja Izuzetnim zapletom, ispričao je tragediju koja je duga više od pola veka.

Vanja Čobanov  je sjajan i ubedljiv pripovedač. Vešto vodi čitaoca prelepim stilom pisanja kroz crnogorske vrleti preko miroljubivog Novog Sada do švajcarskih bajkovitih predela hrabro razotkrivajući noćnu moru koja nas progoni decenijama – prodaju beba u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji.

Istovremeno i težak i prelep, Noć mi te duguje je fenomenalan roman koji cepa srce na stotinu delića.  Za najtopliju preporuku!

A ko bi rekao po naslovu i naslovnoj strani!?
Izdavači bi morali da misle o tome da čitaoca najpre privuče naslovnica. A i pisci, ruku na srce. Ova naslovnica i ovaj naslov bili bi u skladu sa petparačkim ljubićem što roman Noć mi te duguje ni slučaju nije. Čak je miljama daleko od toga.
noć mi te duguje , vanja čovanov citat 1

„… A ponekad ni sva mudrost i vera nisu dovoljni, jer se stranice istorije pišu direktnom rukom đavola, rukopisom najveštijeg trgovca sudbinama.“

„Dovoljno je što živim. To je nešto od čega moram početi.“

Preporuka Zlatna žila

Vrh strane