Ništa se nije desilo

06/02/2024

NIŠTA SE NIJE DESILO

Sofija Vojvodić

 

Roman Ništa se nije desilo svojom vedrinom, zanimljivim dogodovštinama i ljubavnom romantikom pruža opuštajuć i zabavan doživljaj.

Koliko mi samo prija jedan ovako svež i mlad glas na našoj književnoj sceni. Domišljat, no ipak nežan i ženstven, zavodljiv. Bez eksplicidnosti koje služe kao mamac. Bez ponižavajuće patetike lažnih suza.
Od samog starta Sofija mi je zalepila osmeh na lice.

Setila sam se sebe kada sam imala godina koliko njena Vera ima na početku romana, u svojim dnevnicima.  Vremena kada ekvilibriraš između želje da budeš lep, dopadljiv i potrebe da se nekom predstaviš kao neko ko je mnogo pametan i načitan, nadasve čudan i misteriozan.

nista se nije desilo roman citat

U svemu tome ustvari ne vidiš dalje od svog nosa kojim paraš nebo.

Sećam se da sam kao i Vera nosila sa sobom razne knjige pod miškom te je Sartrova „Mučnina“,  jedna roze knjiga sa žutim slovima, bivala sa mnom i na žičarama i na plažama. Negde na tom putu se valjda ukorenila u plodno tle kao višegodišnja cvetnica.

Tada to nisam znala osim da stvorim OKO sebe utisak O sebi.
Sofija, zaposela me je tvoja Vera! Utopila sam se u njoj i pronašla se. Ona je upravo ono što sam nekada davno bila ja sama! Koliko me je samo strasno, čvrsto prigrlila njena vizija nje kao NJE!ž

Ja sam zauzvrat shvatila sve njene strahove, nesigurnosti. Desetogodišnju vezu koja tapka u mestu dok vreme curi kroz prste kao pesak i odnosi sa sobom sve one početke, sve planove o budućnosti, sigurnost prve ljubavi. Ono gubljenje tla dok lagano isplovljaš iz svojih sigurnih luka.

Vidiš smer kojim koračaš u odrastanje potpuno sam dok dojučerašnja ljubav kreće dugim koracima u svoje odrastanje suprotnim smerom. Ako ste ikada osetili suze stegnute u grlu koje vas, tako neoslobođene, guše kao kad čitate Mikine pesme „Posle detinjstva“ ili „Posle ljubavi“- znate šta želim da kažem.

SINOPSIS
Vera Jakšić je tridesetogodišnja mlada žena koja naizgled ima sve u životu. Dugogodišnji programer u IT firmi živi mirnim životom sa dugogodišnjim momkom Damijanom, menadžerom velike kompanije. Objavljivanje SF romana Najslabija karika, koji doživljava izuzetan uspeh i snimanje TV serije, uvodi je u jedan sasvim novi svet – svet glumaca koji je potpuno različit od svega što je do tada znala i doživela.

Primamljiv, živopisan i ubrzan način života koji se pred njom otvara tera je da pogleda duboko u svoju dušu i shvati da je sve što je mislila da je do tada izgradila možda zapravo maska koju je nosila da bi bila prihvaćena u svetu nametnutih pravila, a da je njena istinita Vera neko sasvim drugi – neko za koga će joj biti potrebno mnogo hrabrosti da se za nju izbori i oživi je…

nista se nije desilo knjiga
ČIKLIT ILI NE?
Poseban kod, algoritam našla je Sofija, posebnu lozinku kako bi uplovila u srca svojih čitalaca. Možemo ovu knjigu nazvati lakom, „malo debljim ljubavnim vikend romanom“, možemo je svrstati u „čiklit“, ali ako zaronimo ispod te površine naći ćemo teme koje svakodnevno u današnje vreme muče mlade ljude.

Sofija govori o preispitivanju vizije sopstvenog života.  O pravilnim izborima i nerealnim željama. O mirenju, o prihvatanju istine.
O profesijama i umetnosti. Može li se u našoj zemlji živeti od umetnosti ili se biraju dobro plaćena zanimanja?
O odlasku ili ostanku – o opstanku.

Ono što je dosad važilo kao istina prestaje da važi. Sofija dokazuje da glumci i programeri ipak čitaju knjige i da mogu zameniti uloge.
Tako, taako šarmantno i lucidno, osvežavajuće pero ovog žanra! Zašto bi ovaj roman trebalo da uzmete u razmatranje kada birate knjigu za čitanje?

Pa, vidite, Sofija se nije trudila (tako sam ja doživela) da napiše nespretno i neiskreno „remek delo“ ili neko „književno savršenstvo“ ali je ipak napisala „roman kao za svoju dušu“. Iskrenu a time i uverljivu, lepu priču. Neopterećujuću, ali privlačnu.

Što je najvažnije, nisam stekla utisak da su Sofiji potrebni naši hvalospevi, jer ona dobro i zrelo razmišlja. S tim u vezi i jasno zna kakva je njena knjiga. Pisala ju je za sebe ali i sve one kojima se dopada njen zagrljaj.

Svima je potreban jedan ovakav zagrljaj. Topao, kao ova knjiga!
Sve čestitke, draga devojko! Medalja od zlata za hrabrost! Da li smo mi to dobili našu Co-Ho!?

Preporuka Između istine i nade

Vrh strane