Anđeo u šumi

04/03/2021

Anđeo u šumi

Samuel Bjerk

 

Za ljubitelje trilera Laguna nam je servirala još jednu pravu, skandinavsku poslasticu, sladoled od mente npr. Zaljubila sam se u skandinavski triler posle odgledane serije “Most” i fantastične, brilijantne Sage Noren. Od tada tražim novu Sagu u svim skandinavskim trilerima. E, pa evo jedne nove Sage pod nazivom “Anđeo u šumi”.

Mija je mlada, pametna, britka no ipak izuzetno osetljiva i empatična devojka. Ona je, kao student, povučena sa Policijske akademije i uvrštena u red najproduktivnijih istražitelja. Ima nesvakidašnji talenat brzog, tačnog, selektivnog povezivanja činjenica bitnih za slučaj. Porodična tragedija ove devojke ju je odvela na udaljeno ostrvo sa željom da se tamo ubije. Od konačnog sunovrata spašava je stariji kolega (drugi glavni lik), Munk. Ovaj iskusni policajac odlično poznaje Miju. Jasno mu je da koliko je njemu potreban Mijin dar, Mijino razmišljanje, toliko je i njoj potreban samo jedan pogled na dosije, naizgled nerešivog slučaja, da podstakne u njoj želju da se vrati.

Skandinavci pišu čisto. Jasno. Kratko. U trilerima skandinavskih pisaca u prvom planu je uvek brzina misli, razmišljanje. Bez krvi, bez nepotrebnih tuča, pucnjave, nasumičnih ubistava.

Dakle, mogu da kažem da se jako radujem što sam se srela sa ovim parom brilijantnih mozgova, Mija&Munk, da je ovo tek prvi roman o njima i da molim izdavačku kuću Laguna  da nas sto pre počasti novim nastavkom.

 

Rekli su o knjizi “Anđeo u šumi”:

 

„Napeto, uzbudljivo, jezivo, odlično.“ Heat

U šumi nadomak Osla pronađeno je telo šestogodišnje devojčice kako visi s jednog drveta. Devojčica je bila obučena u haljinicu nalik na one za starinske lutke, na leđima je imala školsku torbu, a oko vrata je nosila cedulju s natpisom „Putujem bez pratnje“.

Slučaj je dodeljen policijskom inspektoru Holgeru Munku. Njegov prvi zadatak je da pronađe osobu naročitih sposobnosti, svoju prijateljicu i mladu koleginicu Miju Kriger. Prekinuvši sav kontakt sa svetom, Mija se sklonila na jedno ostrvce uz obalu okruga Trendelag.

Holger Munk je vodeći istražitelj u zemlji. Mija Kriger želi da se ubije. Obešena devojčica oboma nudi svojevrsno iskupljenje. Njih dvoje se vraćaju u staru Specijalnu jedinicu pri Odseku za ubistva u Oslu, rešeni da rasvetle slučaj.

Nisu, međutim, ni svesni kakav ih košmar očekuje.

„Bjerk je veliko novo otkriće skandinavskog noara.“ Sunday Times

„Anđeo u šumi je napisan sa izuzetnim poletom. Mijin sukob, kako sa svojim unutrašnjim demonima, tako i sa onim veoma stvarnim od krvi i mesa majstorski je izveden.“ Independent

„Ovu knjigu je teško odložiti, isprepadaće vas često i žestoko.“ Telemarksavisa

„Uzbudljiv i valjan kriminalistički roman, stravičan ali i duhovit.“ Opland Arbejderblad

Vrh strane