Dok još nismo bile vaše

04/03/2021

Dok još nismo bile vaše

Liza Vingejt

Knjizi „Dok još nismo bile vaše“ me nije privukao broj prodatih primeraka niti nedelje na bestseler listi New York Timesa. Nije me privuklo ni to što je zasnovana na istinitim događajima. Svako delo je pomalo i istiniti događaj koji se desio nekad i negde, a koji je pisac zabeležio i složio u priču.

To što me je privuklo da čitam knjigu „Dok još nismo bile vaše“, jednu izuzetno potresnu priču je porodica. Porodica, na silu razdvojena, teškom mukom donekle vraćena. Ril, Lark, Fern, Kamelija, Gejbion…to su samo neki slučajevi surovosti koja je zadesila decu u Americi tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

Ta deca nisu ništa kriva osim što su se našla pukim slučajem na pogrešnom mestu u pogrešno vreme bez roditeljskog nadzora. Moram da naglasim, trenutnog.

Dok još nismo bile vaše

Koliko puta smo čuli o razdvojenim porodicama, nelegalnim usvajanjima, trgovini decom. Jedna ustanova, na čelu sa svojom ozloglašenom vlasnicom, omogućavala je bogatim ljudima da kupe sebi dete. Iz zabave ili očaja, zbog prestiža ili potrebe….to ovde nije ni važno.

Duše te dece nisu bila na prodaju. Oteli su im dušu!

Kratak sadržaj knjige „Dok još nismo bile vaše“ može da se pročita na Laguninom sajtu, tako da neću prepričavati knjigu. Podeliću sa vama osećaj koji imam. Možda ćete mi pomoći da progutam ovu otrovnu knedlu, satkanu od neprolivenih suza, koja se nakupila u grlu, u stomaku i preti da eksplodira.

Jedna hrabra devojka pokušaće da dođe do istine i pronikne u porodične i šire tajne koje krije teški veo prošlosti a ime mu je poštovana Dzordzija Tan i njeno „Udruženje za nezbrinutu decu Tenesija“.

Koliko je danas takvih i koliko je ovo svetska istina procenite sami čitajući ovu izuzetnu knjigu. A svi znamo da jeste i dan danas. Tragično i istinito. Od mene i Sladjana Ninkovic Rupar velika Preporuka.

Milica Stoilkovic i njen Crafty chaos art svojim dzjnerskim spektaklom u vidu bookmarkera ulepšali su čitanje ove kao i svake druge knjige koju čitam. Hvala, Milici Stoiljković. ❤📚📒✒❤

 

Preporuka Nijedne žene sin

Vrh strane