Lutka od porcelana

28/02/2023

LUTKA OD PORCELANA
Kristen Laš

 

Roman Lutka od porcelana me je podsetio na bajke koje sam volela. Ruske bajke, nežne, pričane melodičnim ruskim jezikom. Krhke kao plavo beli gželj. Lutka od porcelana je čarolija od prve do poslednje stranice, potresna, teška, predivna.

 

U Londonu 1991.godine glavnoj junakinji Rouz majka na samrtničkoj postelji zaveštava staru svesku u kojoj su zapisane čudne, pomalo strahotne priče. Potiču još iz Rouzinog detinjstva kada se bajka činila stvarnom.

Tada se zvala Raisa, imala je oca, majku i sestru. Danas nema više ništa osim sveske i rešenosti da se vrati tamo gde je njen stari život završen, gde su ubijeni njen otac i starija sestra. U prošlost, u Moskvu.

„Vriska jednog deteta biće jača nego sve zaraćene vojske Rusije kad bi ih neko sastavio.“

Prošlost, 1917. Sent Petersburg i vreme pada Romanovih. Oktobarska revolucija koja je promenila jednu veliku zemlju i ljude. Srećemo mladu Tonju, knjeginjicu nestvarne lepote. Nežna je kao prcelanska lutka te je svi zovu Kukolka. Udata je, ne – prodata je bogatom Dmitrija. Tonja se zaljubljuje u boljševika.

„Umiru podržavajući nepostojeći cilj, na oltaru posvećenom ničemu i nikome.
Neosetno tonu pod vodu i ne nalaze razloga da izrone i udahnu vazduh.“

Lutka od porcelana, Kristen Laš

Prezire svog supruga. Koliko je zaista porcelan fragilan? Pokazaće nam autorka kroz snažni Tonjin lik.

lutka od porcelana laguna
Preplićući dva vremena i dva istorijska perioda autorka melodičnom, bajkovitom ali snažnom naracijom vodi čitaoca kroz ruske poljane i brezove šume slikajući svojim rečima pejzaž toga doba i te zemlje. Milozvučni zvuci ruskih trojki i plač balalajke mešaju se sa jaucima novog poretka, nove zemlje, strastvenim govorima, plotunima.

Šta se dešava kada nestane carstvo? Mogu li nestati i prinčevi i princeze? Može li se onda spoznati ko ti jeste prijatelj a ko nikad nije ni bio iako se vešto pretvarao?

Mogu li velike ljubavi zbog ideala biti srušene uporedo sa rušenjem jedne davne zemlje? I može li se vera u ideale ugasiti, poljuljati!? Kristen Laš na ova pitanja odgovara veoma precizno i postojano.

I Raisa (Rouz) i Tonja imaju noćne more. I jednu i drugu nejasni snovi progone kao bršljan koji neprekidno raste. Obe tragaju za svojom prošlošću kako bi se snašle u sadašnjosti.

Šta je to što povezuje ove dve mlade žene iako žive u različitim, udaljenim epohama?
I na kraju šta ostaje? Euforija pobede ili samo duševna praznina iza pogleda na pustoš?

Na kraju krajeva borba sa usahlom pustinjom sopstvene duše je jedino što preostaje ispod ruševina slepog verovanja. Ovaj roman me je kupio posle prve pročitane rečenice. Do kraja sam ostala u tom „ruskom, snažnom štimungu“, melanholično, iskreno i sa ogromnim poverenjem u autorku.Predivna, božanstvena knjiga koja te ljubi i šamara u isto vreme.

Bila je to „zemlja u kojoj se ne bira između onog što je ispravno i onog što nije. Već između života i smrti.“
Topla preporuka za ovaj naslov i od mene  svetlo. Još jedna ulica sa apsolutnim pravom prvenstva!

lutka od porcelana kristen las

OPIS – preuzeto sa sajta izdavača Laguna 

 

Priča jedne porodice je priča jedne zemlje.

…..Nekada davno u jednom dalekom carstvu…

…Rouzi se zvala Raisa i živela je mirno u malom stanu u Moskvi, gde joj je majka pred spavanje pričala bajke. Jedne sparne letnje noći ubijeni su joj otac i sestra i njeno detinjstvo se naglo okončalo.

Godinama kasnije Rouzi je na doktorskim studijama u Oksfordu, a njen verenik ne zna ništa o njenom ranijem životu. Majka na samrtničkoj postelji zaveštava Rouzi pohaban, rukom ispisan notes sa sablasnim kratkim pričama.

Proganjana sestrinim duhom i obuzeta očajničkom žudnjom za odgovorima, Rouzi se vraća u domovinu kako bi otkrila istinu o toj letnjoj noći – da bi raskrstila sa svojom prošlošću.

Naoružana samo majčinom zbirčicom bajki i čvrstom rešenošću, Rouzi kreće na putovanje koje će je odvesti u Rusiju na rubu revolucije iz 1917, u svet zanosne romantike, nasilja i izdaje. Ali što dublje zalazi u taj svet, to se više raspadaju istine o njenoj porodici.

U srcu svih događanja koji su odredili sudbinu njene porodice Rouzi otkriva Tonju, mladu ženu plemenitog roda, lepu kao lutka od porcelana. Pre nego što stigne do poslednje priče, Rouzi mora da odluči koliko istine može da podnese……

Preporuka Deca su zakon

Vrh strane