Šifra Rajs

27/04/2024

ŠIFRA RAJS

Lazar Jovanović

 

Fascinantni triler Šifra Rajs, Lazara Jovanovića, zadire duboko u prošlost Arčibalda Rajsa, velikog ljubitelja srpskog naroda, švajcarskog kriminologa i hemičara. Na protagonistima ovog misterioznog romana je da kroz niz zagonetki odbrane čast i ime ovog znamenitog „diva od čoveka“. Ujedno moraju da spasu osobu koja je godinama čuvala njegovu tajnu.

Odavno mi se nije desilo, kao što je slučaj kod romana Šifra Rajs Lazara Jovanovića, da jednostavno zanemim. Da ne mogu da pronađem reči i smislim onu prvu podsticajnu, bombastičnu rečenicu kojom bih odmah zainteresovala čitalačku publiku i ubedila je da pročita ovu knjigu kojom sam oduševljena. Ako govorimo o utiscima onda je ovaj roman izazvao takvu reakciju kod mene, takav utisak od prve do poslednje rečenice.

„Ako ne poznaješ svoju prošlost ne možeš da očekuješ ništa od budućnosti.“

„Potrudio sam se da vas ne razočaram.“ – napisao je Lazar na svom instagram profilu simpatičnog imena @zamalo_astronaut. Ne da nas nisi razočarao, Lazare! Ti si nas očarao. Možda jesi zamalo astronaut, ali nikako nisi zamalo pisac. Ti si pisac sa velikim P i ako će ti biti lakše, vinuo si se u svemir svojom „raketom“ odnosno romanom Šifra Rajs.

Mnogi ga nazivaju srpskim Den Braunom. Po meni Lazar Jovanović je daleko bolji od Den Brauna jer je jednostavniji i realističniji, bliži nama čitaocima no ipak dovoljno misteriozan. Zato, njegov roman Šifra Rajs, smatram jednim od najboljih i najinteligentnijih domaćih trilera. Moram priznati, najbolji koji sam pročitala u poslednje vreme.

Kada je o ovom žanru reč veoma je nezahvalno upuštati se u neke duže analize i previše detaljne odgovore na pitanje „o čemu se radi“. Uvek se možemo saplesti o sopstvene misli kojim se zanesemo i nehotice budućim čitaocima previše otkrijemo.

Pokušaću zato da iskoristim sinopsis koji je napisao izdavač Službeni glasnik i da vas svojim rečima bez spojlera zainteresujem za ovu knjigu.

SIFRA RAJS KNJIGA CITAT

SINOPSIS ROMANA ŠIFRA RAJS

Vasilije Mikić je penzionisani policajac i učesnik rata u Bosni devedesetih godina. Od porodice ima samo unuku Nataliju Mikić koju je podizao i vaspitavao od njenog rođenja.

Sudbonosnog dana Vasilije je izašao iz stana u kome živi sa unukom i otad mu se gubi svaki trag. Nakon par dana Natalija dobija za nju neshvatljivo pismo koje je nesumnjivo napisao upravo njen deda. U kratkom, intrigantnom tekstu Vasilije je upozorava da nikome ne otkriva sadržaj pisma, a posebno zadatak koji Natalija treba da reši.

Zadatak je u najmanju ruku misteriozan i enigmatičan, a njegovo rešenje pokrenuće niz zagonetki koje ovu visprenu, snalažljivu devojku vode kroz život i delo Arčibalda Rajsa. Čuveni Švajcarac, kriminolog i hemičar voleo je srpski narod toliko da je njegova poslednja želja bila da njegovo srce bude pohranjeno na Kajmakčalanu.

Natalija veruje da će je tragovi koje prati odvesti do dede. Istovremeno ona je svesna da ne može niz zagonetki rešiti sama. Ona će za pomoć zamoliti Luku, svog najboljeg prijatelja i kadeta Kriminalističke akademije u Zemunu, kao što je i ona sama.

Kao i u svakom dobrom trileru prvobitni tragovi policiju usmeravaju prema samoj Nataliji, pa i Luki. I dok policija pokušava da dokaže njihovu umešanost, Nataliju tajne iz njoj nepoznate prošlosti porodice Mikić sustižu preteći da sruše lagodnu sadašnjost u kojoj živi.

Natalija i Luka prinuđeni su da sledeći tragove zarone u stare rukopise, upoznaju istorijske lokacije, suoče se sa intrigama. Uzbudljivi preokreti iskušavaće njihove granice snalažljivosti vodeći ih ka rešenju enigme u koju su upleteni.

Vasilijev misteriozni nestanak je šokantniji i opasniji nego što mogu da zamisle. Ubrzo će Natalija i Luka shvatiti da sadašnjost, a posebno budućnost greške iz prošlosti ne prašta. Dugovi moraju da se otplate, čak i u slučaju da taj teret moraju da ponesu nova pokolenja.

VELIKI RAJS

Svi znamo za Rajsovu knjigu „Čujte Srbi“ koja je nastala još daleke 1928. godine. Gledajući današnje vreme pitam se da li smo išta naučili? No to nije tema ovog teksta, ali jeste usko vezana za Rajsovu knjigu.

S obzirom da se iz naslova romana Šifra Rajs vidi da je reč o nekoj duboko zakopanoj tajni staroj skoro jedan vek, a koja je povezana sa velikim Arčibaldom Rajsom, želela bih da osvrnem malo na taj aspekt Lazarevog romana.

Lazar Jovanović napisao je fenomenalan roman u kom jedan od protagonista govori o Rajsu kao bezgrešnom čoveku čije ime nije ničim ukaljano. Njegov život je bez ijednog kompromitujućeg detalja. Besporočan je, sa vaspitanjem i predispozicijama da nosi slavno ime, bude veliki čovek. Njegova veličina i ono što ga čini „divom od čoveka“ je prvenstveno njegova skromnost.

Radnja romana Šifra Rajs, događaji koji se pletu prete da njegovu veličinu dovedu u pitanje. Na pozitivcima i negativcima, koji su do samog kraja romana krajnje misteriozni i nedefinisani (što je čar svakog trilera), jeste da odbrane Rajsovu čast.

Sama činjenica da skoro do samog kraja čitalac sumnja u sve likove, razmišlja i mozga čini ovaj roman izuzetno zanimljivim trilerom. Ovaj retki crni biser domaćeg trilera ima istorijsku potku koja dodatno intrigira, podstiče na istraživanje, češljanje interneta, sagledavanje i razmišljanje.

ŠIFRA LAZAR

Da bi napisao knjigu Šifra Rajs Lazar Jovanović morao je da upotrebi neki svoj tajni kod, onaj skriveni začin koji dobro odvaja od fascinantnog. Otuda ovaj metaforični podnaslov. U čemu je Lazareva tajna, a time i savršenstvo njegove knjige u okviru žanra kom pripada?

U prvom redu tajna je skrivena u Lazarevoj rečenici koja je jasna, precizna, sintaksički pravilna i brza. Ona teče kao voda u prolećnim brzacima šumskih potoka i služi osećanju kako bi jedan odličan triler trebalo da izgleda.

Roman Šifra Rajs napisan je kroz dinamična i kratka poglavlja, prave preseke i obrte na ključnim mestima, bez suvišnih objašnjenja i raspisivanja. Lazar dominira svojom knjigom. Nijednog trenutka čitalac ne oseća da je knjiga nadvladala autora, da se autor guši i upliće u mrežu sopstvenih misli, da priča upada u „ćorsokake“.

Drugo čime je Lazar Jovanović kupio široku čitalačku publiku, mene posebno, što u Šifri Rajs nema politike, droge, mafije, klanova, serijskih ubica. Priznaćete da beskrajne tuče, pucnjave na više strana knjige, potoci krvi, zakulisne političke igre postaju već dosadne i providne, a toliko su u današnje vreme zastupljene kako u literaturi tako i na malim i velikim ekranima.

Roman Šifra Rajs je upravo ono što volim kod trilera. Porodična priča, porodična tajna, na porodici je da je reši. Policijska istraga je u drugom planu. U tom smislu ova knjiga je pravo osveženje na domaćoj triler sceni.

Šifrovanim, fascinantnim stilom Lazar Jovanović uspeo je da od jednog „lova na blago“, u kom grozničavo učestvuju kako protagonisti romana tako i čitaoci, stvori pravi rolerkoster. Ne preterujem kada kažem da će vam biti teško da knjigu ostavite čak i na pet minuta.

Skepticima koji ne veruju u domaći triler (kojima sam do Marka Popovića i sama pripadala), savetujem da knjizi Šifra Rajs i Lazaru Jovanoviću daju šansu da se dokažu.

SIFRA RAJS ROMAN CITAT

ISTORIJSKO-GEOGRAFSKI ASPEKT ROMANA

Šifra Rajs je složen i temeljan krimi roman bez greške. To je jasna činjenica. Međutim, njegova vrednost nije samo u tome. Kompleksna radnja začinjena je istorijskim događajima koji su poznati i koji su se u prošlosti zaista i desili. To je iziskivalo predan istraživački rad te sam zaključila da je istraživanju Lazar posvetio mnogo vremena i truda, što uopšte nije lako i za svaku je pohvalu.

Osim toga Šifra Rajs je svojevrsni istorijsko-geografsko-turistički vodič Beograda, pa i šire što, ovoj knjizi otvara širok manevarski prostor. Naime, čitaoci koji nisu poznavali Beograd, kroz ovu knjigu upoznaće ga i to jako dobro. Kako se radnja kroz Beograd razvija, a njeni akteri kroz Beograd kreću, Lazar taksativno navodi istorijske činjenice koje se vezuju za pojedine delove grada, upoznajemo umetnike, spomenike, ulice i trgove i njihov istorijat. Podseća na velika imena koja su bila neimari, mecene koje smo mi, rođeni Beograđani sramotno negde zaboravili živeći brzo u stalnoj jurnjavi.

Nije nimalo loše, čak je i poželjno, ponekad stati i setiti se velikih imena koji su svojim ličnim pečatom obeležili ovaj grad. Kada prošetate Kalemegdanom setite se da je čuvenog, tajnovitog Pobednika izgradio Ivan Meštrović, kao i Spomenik Neznanom junaku na Avali. Da je zaboravljeni hotel Avala projektovao ruski arhitekta Viktor Lumski, a sfinge na njegovom ulazu izvajao ruski vajar Vladimir Zagorodnjuk.

Kada pomislite na Dedinje nemojte zamišljati samo ambasade i raznorazne bogataše skrivene iza visokih zidova svojih vila. Pomislite i na Kraljevski dvor i raskošnu, čuvenu „Sobu šapata“ gde su se obavljali važni diplomatski razgovori. Saznaćete i zašto baš na tom mestu.

Preko manje poznatih imena kao što je Momir Korunović, Lazar zalazi i u svet slobodnih zidara, masonskih loža. Ako pročitate Šifru Rajs  ujedno ćete se dobro zabaviti, ali i saznati šta je sve ovaj veliki arhitekta sve izgradio u Beogradu.

„Beograd je mnogo više od turističkih lokacija koje se mogu naći na razglednicama. Ovaj grad ima srce u koje retko ko zaista zaviri.“

Šifra Rajs

Lazar Jovanović

Ako bi kojim slučajem roman Šifra Rajs bio preveden na strane jezike, čitajući ovu knjigu stranac u Beogradu (pa i šire do Makedonije i Kajmakčalana) dobio bi zanimjiv, kompleksan, temeljan turistički vodič i maestralan triler pred kojim bi mogli da se poklone i veliki svetski majstori ovog žanra.

POSEBAN ZAČIN

Kada se svemu što je fenomenalno u knjizi Šifra Rajs doda i ono što mene posebno oduševljava i do kraja začinjava ovo delo a to je preciznost u psihološkom profilisanju raznih tipova ličnosti možemo reći da to Lazara svrstava u izvrsnog profajlera.

Zatim pitanje kajanja i oprosta, preispitivanje sopstvene prošlosti, nežne brige i ljubavi između dede i njegove unuke – dobija se roman koji sasvim sigurno otvara velika vrata svetskog triler žanra.

Zaključujete verovatno koliko sam fascinirana Šifrom Rajs i koliko je velika moja preporuka.

Dajte šansu ovom romanu! Nemojte ga propustiti jer je Lazar stvorio svetsku, a našu knjigu! Za čistu desetku i ulicu sa apsolutnim pravom prvenstva.

Preporuka Jedini izlaz

Vrh strane