Jedini izlaz

18/01/2023

Misteriozna prošlost Ane Kolar u romanu

JEDINI IZLAZ

Marko Popović

 

Roman Jedini izlaz, Marka Popovića je triler koji govori o izgubljenim sećanjima žene koja se u potrazi za odgovorima suočava sa lažima, nasiljem, ucenom kao i sa misterijom sopstvene prošlosti.

 

Pomislila sam pre par dana koliko mi je teško da u moru raznoraznih trilera, koji se pojavljuju po izlozima naših knjižara, pronađem neki koji će mi držati pažnju i opustiti me. Uglavnom su me nervirali. Ali evo ga, stiglo je čudo iz izdavačke kuće  Laguna u liku Marka Popovića i njegovog roman Jedini izlaz.

I da vam kažem, tačno se vidi da je autor romana dramaturg i scenarista po vokaciji. Ovaj, za mene savršeni triler, ima sve što bi ovaj žanr trebalo da ima.

SINOPSIS ROMANA JEDINI IZLAZ

„Poslednje čega se sećam je da sam bila srećna.“

U požaru u klubu Jedini izlaz Ana Kolar je ostala bez muža i bez sećanja na tu jezivu nesreću i dane koji su joj predhodili. Šest godina kasnije dobija informacije koje dovode u pitanje sve što je uopšte znala o tragediji, ali i o svom suprugu.

Paralelno sa tim, ubistvo najboljeg ćerkinog prijatelja uvlači inspektora Dejana Štrpca u lanac zločina, koji je započeo misterioznim nestankom jedne devojke pre šest godina.

Iako deluje da se sve urotilo protiv njih, dvoje protagonista romana Jedini izlaz, Ana i Dejan, započinju potragu za istinom. Istraga ih suočava sa mrežom laži, nasilja i ucena, ali i mračnim tajnama iz sopstvene prošlosti.

TRILER POKRETNIH SLIKA

Roman Jedini izlaz odlikuju: odlična priča, sjajni likovi, razrađeni i kompletni, psihološki momenat, maestralni preseci koji daju dinamiku i napetost te obrti koji drže stalnu koncentraciju.
E sad, zašto ja nemam običaj da mnogo pišem o trilerima koje pročitam. Iskreno, nemam inspiraciju. Triler je popularni žanr koji je kao stvoren za relax i zabavu. Kao takvog ga i prihvatam. Mala pauza pa idemo dalje.

Međutim, jedino ovakav triler kao što je Popovićev roman Jedini izlaz može zaista i da me zabavi i natera da učestvujem kao čitalac aktivno. Ne znam, da li ste gledali istoimeni film ili seriju. Ja, iskreno, nisam.

Ni film ni seriju. I sreća što nisam te mi je knjiga zaista bila kao živa slika gde se događaji nižu filmskom brzinom.
Popovićeva knjiga govori o ženi koja je izgubila deo sećanja posle tragedije koja je pogodila njenu porodicu.

Pet dana u životu Ane Kolar su u potpunom mraku. Sama ta ideja na kojoj je autor gradio priču me je bukvalno zalepila za ovaj roman. Poslednje Anino sećanje je rođendan njenog sina.

Probudivši se u bolnici ona saznaje da je pre šest godina izgubila muža u požaru. I ne samo muža nego i svoja petodnevna sećanja na dane koji su predhodili tragediji. Kako se radnja knjige razvija tako se odmotavaju i Anina sećanja. Ništa nije onako kako je ona mislila da jeste.
Popović je, hvala mu na tome, izbegao zamku uplitanja politike i korupcije, bolje rečeno balansirao je na granici dozvoljenog za moj ukus. Nasilje je svedeno na minimum.

Glavna protagonistkinja romana Jedini izlaz – Ana nije jadna i nezaštićena žrtva nego snažna žena koja želi da zna istinu. Ona je ta koja praktično misteriju rešava traganjem među tuđim ali i svojim demonima.
Cela priča bazira se na Aninom istraživanju i događaja i sopstvenih demona. To je moj omiljeni scenario zapleta.

TRILER – INSPIRACIJA
Posle ovog romana sigurno ću pročitati i roman JEDAN POGREŠAN KORAK, istog autora, koji mi već jako dugo stoji na polici.
Verujte, Dimitrije Vojnov je u pravu kada kaže:“Mislite da znate sve? Ne znate.

Ceo slučaj je sabran u knjizi….Izađite na uviđaj.“ Knjiga Jedini izlaz, bar tako kažu, je proširena verzija filma i serije.
Kad pogledam film – znaću!
Topla preporuka za one koji vole dobar psihološki triler.

KO JE MARKO POPOVIĆ?

Marko Popović (1978, Beograd), završio je dramaturgiju na FDU i školu filmske režije u Njujorku. Autor je i scenarista TV serija Jedini izlazTajne vinove loze i Poziv, dok je po njegovom romanu Jedan pogrešan korak snimljena TV serija Nemirni. Trenutno razvija regionalnu TV seriju Južni tok i piše novi roman.

REKLI SU O ROMANU JEDINI IZLAZ:

„Hit film Jedini izlaz i istoimena popularna serija bili su tek početak. U novom romanu Marko Popović nudi konačnu, najpotpuniju i najreljefniju verziju ove uzbudljive misterije. Preokreti se nižu jedan za drugim, a visoka napetost raste, dok Popović uverljivo i ubedljivo oživljava raznovrsnu galeriju likova, od kojih za neke do poslednje stranice nećete znati da li su zločinci ili žrtve.“

Đorđe Bajić

„Gledali ste film o ovom slučaju u bioskopu i seriju na televiziji. Mislite da znate sve?
Ne znate. Ceo slučaj sabran je u knjizi. Marko Popović zna sve detalje i želi da podeli sa nama ono što nije moglo – ili nije smelo – da stane na ekran. Uzbudljivije je nego prvi put. Izađite na uviđaj.“

Dimitrije Vojnov

Preporuka Smrt u Pont Avenu

Vrh strane