Pripovedač

02/04/2024

PRIPOVEDAČ

Džodi Piko

 

U romanu Pripovedač, Džodi Piko istražuje dokle smo spremni da idemo da bi zaštitili svoje najbliže i kako da sačuvamo sopstvenu budućnost od mrakova prošlosti.

 

„Šta biste poneli sa sobom ako biste morali da spakujete svoj život za samo pet minuta?“ Da li ste ikada razmišljali o tome? Neki, nažalost, sigurno jesu. Žrtve večitih progona!

Rezime:

Mlada Sejdž Singer radi noćne smene u pekari i pokušava da pobegne od usamljenosti i loših uspomena. Tuguje za majkom koja je umrla i čije senke ona ne može da se oslobodi niti tuge koja je pritiska 3 godine. Džozef Veber je starac, omiljeni penzionisani nastavnik i trener. Iako različite dobi Sejdž i Džozef se zbližavaju zahvaljujući skrivenim ožiljcima koje naslućuju jedan kod drugog.

Njihovo prijateljstvo se menja kada Džozef mladoj pekarki otkrije svoju stravičnu tajnu koju je čuvao godinama. On će od Sejdž zatražiti isto tako užasnu i neobičnu uslugu. Ako pristane ona će se suočiti kako sa teškom moralnom dilemom tako i sa zakonskim posledicama.

Njihovi lični identiteti dovešće se u pitanje. Sejdž je prinuđena da preispituje ceo svoj život i svoje vaspitanje. Koji su to postupci kada moralni izbor postaje moralni imperativ? Gde povući liniju između oproštaja i samilosti? Ako prihvati starčevu molbu da li će to biti osveta ili pravda?

U ovom romanu Džodi Piko istražuje još jednu etičku temu: dokle smo spremni da idemo da bismo zaštitili svoje najmilije i sebe od mračne prošlosti.

Znate kako izgleda doboš torta sa mnoštvom najtanjih slojeva? Ovaj roman je takva priča. Slojevita i gorka kao previše uprženi šećer sa svojim nivoima kao malim filozofskim raspravama na brojne teme,  a najviše o krivici i savesti.

Pripovedač je roman koji se moćno hvata u koštac sa najkompleksnijim moralnim pitanjima. To je knjiga o žrtvama koje moraju da se podnesu da bi se preživelo.

Neke od tema koje obrađuje roman Pripovedač su:

Prijateljstvo, porodica.

Vera i religija, sumnja u postojanje Boga

Milost? Kazna i oprost? I da li priznanjem zločina zločinac može biti oslobođen svog dela oprostom žrtava? Mržnja koja rađa novu mržnju! Šta je moral, a šta pravda? Govoriti ili živeti svoju laž ceo život?

Uspomene – živeti ih ili zaboraviti?  Žrtve i ubice – nisu svi Jevreji žrtve niti su svi Nemci ubice. Jedna mržnja rađa novu mržnju i tako zauvek. To znači da mržnja koju osećamo prema mučitelju jeste znak jednakosti među nama.

Dileme su najveći mučitelji. Čitajući ovu knjigu neprestano vagate u sebi odluku: šta biste vi uradili? Strpljivost i upornost kao povod da bi se preživeo samo još jedan dan. Okolnosti koje plemenita bića mogu pretvarati u čudovišta i obrnuto.

Knjiga Pripovedač u svojim nivoima ne sagledava sve u crno beloj tehnici. Džodi Piko hvata nijanse svih sprktara bele, crne, sive boje. U sivoj su odnosi savesti i postupska, kajanja i besa.

Minka, Sejdžina baka i jedan od glavnih pripovedača ovog romana je Šeherezada iz Aušvica kojoj je pričanje priča svrha življenja i nezaborava. Pisanje je za nju karta za put u život, spas. Alegorijska priča slična bajci koju piše Minka je u samoj suštini i poruci ovog romana, a inspirisana je poljskim narodnim verovanjima.

Pripovedač je knjiga o osećanjima toliko složenim, velikim i snažnim koja ne mogu biti okovana slovima, rečima. Ne postoje, adekvatne reči da se opiše užas koncentracionih logora. Književnica Džodi Piko je uradila to najbolje što je umela inspirisana kako sama kaže, knjigom „Suncokreti“, Simona Vizentala.

Preporuka Diorova tajna

Vrh strane