Lejla

20/05/2021

LEJLA

Slobodan Srdanović

 

Roman „Lejla“ prikazuje potresnu sudbinu djevojčice, strahote koje proživljava zarobljena u kandžama neželjenog muža, u dalekoj zemlji i pod okriljem za nju neznanih običaja. Radnje u romanu smjenjuju se dinamično pružajući čitaocu mogućnost identifikacije sa Lejlom, sa njenim stasavanjem i spasavanjem.

 

Rat je period koji ostavlja dubok trag, kako na direktne sudionike, tako i na indirektne. Pored strepnje za živote naših najbližih na prvim ratnim položajima, brinemo i o vlastitom životu i preživljavanju, jer je besparica.

Nemaština čovjeka nekada dovede do ishitrenih odluka, koje za posljedicu imaju veona veliku štetu. Tako nešto se desilo Ragibu, penzionisanom rudaru, koji se svakodnevno suočavao sa bijedom. Išao je od crvenog krsta do merhameta po najneophodnije namirnice koje su mu tamo davali.

To je sve bilo malo, pa je iz očaja, zbog šake zlata, kese mirisne kafe, boksa cigareta i dvadeset hiljada dolara (od kojih je dobio samo pet hiljada), dao svoju petnaestogodišnju kćerku Lejlu Tunižaninu Ben Kadiru.

Od tog trenutka, Lejla, koja je bila đak generacije i imala ambicije, prestaje da živi svoj život, već život koji joj je na silu nametnut.

Roman „Lejla“, pisan po istinitom događaju, po obimu nije veliki, a strahote kroz koje je Lejla prošla su opisane na lagan i lako čitljiv način.

Piše Slađana Rupar

lejla roman

OPIS ROMANA LEJLA SA SAJTA IZDAVAČA 

Roman „Lejla“ pisan je po istinitom događaju. „Lejla“ prikazuje potresnu sudbinu djevojčice, strahote koje proživljava zarobljena u kandžama neželjenog muža, u dalekoj zemlji i pod okriljem za nju neznanih običaja.

Radnje u romanu „Lejla“ smjenjuju se dinamično pružajući čitaocu mogućnost identifikacije sa Lejlom, sa njenim stasavanjem i spasavanjem.

O romanu „Lejla“ sa promocije, preuzeto sa sajta PALELIVE.COM

Roman Slobodana Srdanovića „Lejla“ je inspirisan istinitim događajem o djevojčici koju je sa 14 godina otac prodao mudžahedinu za 5.000 dolara.

Recenzent knjige Sanja Macura rekla je novinarima da je roman priča koja za tematski okvir ima protekli rat u BiH i sudbinu djevojčice koju sa 14 godina otac za 5.000 dolara prodaje mudžahedinu, misleći da će tako pobljšati društvni status.

Ona je napomenula da je ovo priča o tome šta sve može da se desi kada se neko nađe u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu.

„Primjera Lejline agonije imamo i danas. Lejla, ipak, uspijeva da, u beznadežnoj situaciji, na nevjerovatan način sebe i svoje tri kćerke spasi iz zatočeništva, i danas živi normalan život koji zaslužuje“, navela je Macura, koja je i profesor na Univerzitetu u Banjaluci.

Recenzent knjige Biljana Milošević Šošo rekla je da Srdanović osviješćen autor, koji je nastojao da čitaocima približi društvene okolnosti pred kraj 20. i na pragu 21. vijeka, prikazujući sve užase nasilja i rata koji su se dešavali kroz život Lejle.

„Autor je vrlo originalno i vjerodostojno predstavio sve što se može podvesti pod prikaz sudara kultura, sukoba i konflikta vrijednosti, problema položaja žene u patrijarhalnom društvu, gdje se prelamaju i religijska tumačenja koja su prikazana na izvitoperen način“, navela je Šošo, koja je i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Srdanović je rekao da je priča nastala po istinitom događaju, iz diplomatske knjižice jednog konzula, o djevojčici otrgnutoj od bezbrižnog djetinjstva koja je morala da se suočava sa različitim svijetovima, kulturama i ljudima.

„Knjiga govori o tome koliko je svijet izložen nasilju prisutnom i u porodici, društvu, školi. Knjiga nosi poruku kako bi trebalo da zaštitimo djecu, kako bi trebalo da čuvamo kulturu i identitet i da poštujemo drugačije od nas. Poruka svim djevojčicama i djevojkama je da moraju uvijek znati da su im njihove majke najbolje prijateljice“, naglasio je Srdanović.

Preporuka Slikar pločnika

Vrh strane