Hamnet

02/03/2021

HAMNET

Megi O’Farel

 

Hamnet je priča inspirisana malo poznatom sudbinom sina slavnog pozorišnog pisca. To je priča o vezi koju mogu da dele samo blizanci i o braku na ivici propasti zbog duboke roditeljske tuge.

 

Šekspirov sin – istorijski dečak

 

Posebna zahvalnost @Laguna koja me već dvadesetak godina vodi kroz književni opus fantastične Megi O’Farel, zatim @Milica Stoilkovic  na njenim kreacijama mojih bookmarkera i naravno mojoj dragoj Slađi sa kojom sam danima komentarisala skoro svaku stranicu ove knjige. Veliko ❤ od mene

Kada sam okrenula poslednju sranicu ove knjige rekla sam „aauuuhhh“…istog sekunda sam istu poruku napisala svojoj prijateljici Sladjana Ninkovic Rupar , sa kojom ovu knjigu uporedo čitam. Nisam mogla da dođem do vazduha, da udahnem, progutam knedlu, razvežem čvor u stomaku.

„Hamnet je kruna književne karijere Megi O’Farel“, piše Observer. Ovo jeste kraljevska knjiga ali ne daj Bože da je poslednje Megino delo. Možda će biti još mnogo kruna.

Megi O’Farel je majstor pripivedanja. Pise jasno. Piše kratkim sažetim rečenicama. Svaka za sebe je poseban emotivni naboj.

U ovom romanu, teškoj ljubavnoj i porodičnoj drami, Megi O’ Farel dotakla se mnogih tema. Jedna, jedina erotska scena, prelepa je, neeksplicitna ali te obuzima, duboko i uzbudljivo.

Dotakla se čak i ekologije i opstanka vrsta, sto je mene posebno zanimalo. Vrlo zanimljiv opis „dolaska“ kuge u Englesku.

Ovo je priča prvenstveno o ljubavi, muškarca i žene, majke i deteta. Ovo je priča i o bolu, o tome kako svako od nas iznalazi svoje načine da se sa njim nosi i bori. Neko poslom, neko zatvaranjem duše, neko melanholijom, depresijom, neko pisanjem, stvaranjem, kreativnošću. Neko u sopstvenoj tuzi nalazi inspiraciju pa tako nastaju velika dela u mnogim sferama umetnosti, kao konkretno u ovom slučaju.

Agnes, glavni ženski lik, majka malog Hamneta je po standardima tadašnjeg društva ekscentrična čudakinja. Danas pak, ona bi bila (i jeste) svoja, samosvesna, hrabra, mudra žena sa dubokom intuicijom i empatijom.

Ona voli snažno, požrtvovano, celim bićem. Prihvata i voli ljude zbog onog kakvi jesu a ne kakvi bi trebalo da budu. U samo dve ljubavne scene Megi je uspela da dočara harmoniju, usklađenost, privrženost muža i žene. Dve kratke no ipak „najljubavnije“ scene koje sam dosad srela u literaturi.

Neraskidiva povezanost blizanaca, ta prirodna, posebna, neobjašnjiva veza,  lavovska borba majke za život deteta, tuga i tugovanje, samo su neke od tema ovog romana koji me je uvukao u sebe i ispunio prelazeći granice moje emotivne izdržljivosti. Drugim, rečima….dotukao me je, obuzeo.

I mislim da neću pogrešiti kada kažem: glavni lik ovog romana je tragedija i veličanstveni, duboki bol koji nosi.

Da li sam, u ovom osvrtu, rekla sve sto osećam? Nisam. Trudila sam se da napišem sažeto, a da vam ipak dočaram lepotu i vrednost ovog romana. Da ne uđem u prepričavanje. Samu radnju i događaje…pa, pročitajte sami. Od mene, velika preporuka,  ogromnim, boldovanim slovima.

 

Sa sajta Laguna

Women’s Prize za najbolji roman 2020.

Priča o dvoje nesvakidašnjih ljudi.

O ljubavi koja ih privlači, o tragediji koja ih razdvaja.

Jednog letnjeg dana 1596. godine u Strafordu na Ejvonu jaka groznica oboriće jednu devojčicu u postelju. Njen brat blizanac, Hamnet, traži pomoć. Ali nikog drugog nema kod kuće. Zašto?

Njihova majka, Agnes, daleko je na polju gde uzgaja lekovito bilje. Njihov otac radi u Londonu. Roditelji ne slute da jedno od dece neće poživeti do kraja nedelje.

Hamnet je priča inspirisana malo poznatom sudbinom sina slavnog pozorišnog pisca. To je priča o vezi koju mogu da dele samo blizanci i o braku na ivici propasti zbog duboke roditeljske tuge. Ali ovo je i priča o sokolaru i njegovoj dragani, o buvi koja se ukrcala na brod u Aleksandriji i o rukavičarevom sinu koji krši pravila ne bi li osvojio ženu koju voli.

No pre svega, Hamnet je dirljivo podsećanje na mogući život jednog dečaka koga je istorija zaboravila, ali čije je ime ovekovečeno u jednoj od najpoznatijih pozorišnih drama svih vremena.

„Priča o Hamnetu Šekspiru čekala je na svog pripovedača više od četiri stotine godina. Megi joj je odala dužnu počast. Izvanredno, potresno, impresivno.“ Kamila Šamsi

Hamnet je kruna književne karijere Megi O’Farel. Knjiga koja se voli i čuva.“ Observer

„Pravi dragulj!“ Cosmopolitan

Preporuka Podruga

 

Vrh strane