Vinareva žena

12/04/2022

„VINAREVA ŽENA“

Kristin Harmel

 

„Kad pijete šampanjac Šovo možete u svim tim mehurićima osetiti ukus heroizma.“

„Vinareva žena“

 

„Vinareva žena“ je knjiga koja će vas zainteresovati, malo potresti ali i zabaviti, opustiti i mnogo čemu naučiti.
Iz  Stela izdavaštva  dolazi nam predivna priča koja u sebi sadrži sve elemente izuzetne porodične sage. Ima radnju, dijalog, arhetipske likove. Sjajan stil autorke Kristin Harmel kojim je uspela da preplete dve vremenske epohe i dešavanja kao i više generacija svojih protagonista. Ako ste voleli knjigu „Slavuj“ Kristin Hane, ovog puta iz Stela izdavaštva, volećete i „Vinarevu ženu“, Kristin Harmel iste izdavačke kuće.

 

vinareva žena

 

KRATAK SADRŽAJ

Prvi deo radnje obuhvata prošlost, počinje 1940.godine i proteže se tokom Drugog svetskog rata. Drugi deo je sadašnje vreme, tačnije 2019.godina. Autorka je znalački sa istanačenom književnom preciznošću i talentom te dve radnje ispreplela kao pletenicu.

Sama radnja romana „Vinareva žena“ je izuzetno zanimljiva. Autorka svoju potresnu priču smešta u Francusku, u Šampanju, vinogradarsko područje smešteno oko sto četrdeset kilometara severoistočno od Pariza, vekovima poznato po proizvodnji čuvenog, francuskog vina, penušavog šampanjca.

O čemu je reč?

1940.godine mlada devojka Ines udaje se za Mišela Šovo, bogatog vlasnika čuvene kuće šampanjca, Mezon Šovo. Kada nemački nacisti okupiraju Francusku, brak ovog para počinje da se raspada. Mišel je sve manje zainteresovan za svoju mladu ženu a sve više ga opseda želja da pomogne francuskom Pokretu otpora. On u krečnjačkim podrumima svoje vinarije skriva oružje dovodeći tako u opasnost svoju porodicu a posebno Selin, ženu svog glavnog vinara koja je polu-Jevrejka. Rizik postaje veći kada do Remsa i vinarije Šovo stižu vesti o progonu Jevreja širom regije i njihivim stravičnim sudbinama. Uplašena Selin, ne razmišljajući o posledicama, u jednom trenutku poslušaće svoje srce, tragajući za srećom i sigurnošću. Zapostavljena, Ines će napraviti grešku ulazeći u vezu sa nacističkim kolaboracionistom. Ove dve mlade žene željne ljubavi time dovode u opasnost živote onih koje vole i vinariju koja ih drži vezane u stabilni, porodični temelj.

Mnogo godina kasnije, upoznajemo mladu ženu Liv. Ona prolazi kroz težak živozni period u kome gubi brak i posao. Iznenada, u posetu joj dolazi njena, uvek misteriozna, baka Edit s namerom da je povede u Francusku. Koji je to tajni i intrigantni motiv ove starice? Ona decenijama čuva tragičnu i sudbonosnu tajnu. Došao je trenutak da je podeli sa svojom unukom i tako zauvek zakopa bol koji nosi iz prošlosti. Za Liv se otvara novi put izbavljenja koji i junakinju i čitaoca vodi pravo u krečnjačke podrume vinarije Šovo.

 

TAJNE ŠAMPANJCA

Kada izgovorimo reč šampanjac, automatski pomislimo na slavlje i mehuriće, Francusku, Pariz – grad svetlosti. Ipak, roman „Vinarova žena“ nije samo prazna i penušava priča. To je priča o Šampanji, vinarskoj oblasti severoistočno od Pariza, koja je trijumfovala tokom oba svetska rata u izuzetno teškim okolnostima. Ovo je roman o herojima koji su spašavali Francusku. O snažnim i jakim ljudima, hrabrim kao i koren vinove loze koja se bori za vodu i hranu prodirući duboko u krečnjačke naslage tla.

„Vinareva žena „ je predivna priča o ljudima koji jesu proizvodili čuveni šampanjac ali koju su isto tako i stoički pomagali spasavanju Francuske od okupatorske, nemačke vojske. Njihov otpor sastojao se od, naizgled, malih poduhvata koje su im omogućavali stari krečnjački rudnici iskopani još u vreme starih Rimljana. Pretvoreni u savremene vinske podrume čuvali su šampanjac ali su za vreme Drugog svetskog rata bili i sklonište za izbegle Jevreje, oborene savezničke pilote, oružje koje je razrađenim kanalima slato Saveznicima. Članovi porodica Šovo, Loren, Tijeri su temelj na kojima Kristin Harmel gradi ovaj fascinantni roman. Oni su junaci koji su imali hrabrosti da se na svoj način, onako kako su jedino umeli, odupru neprijatelju dovodeći sopstvene živote u opasnost.

vinareva zena manjini naslovi

Ratovi za sobom ostavljaju pustoš zemlje i ljudskih duša ali ostavljaju i heroje, antihetoje i kukavice. Ostavljaju i poseban tip ličnosti. To su oni ljudi koji su bili heroji a da nikada sebe nisu tako doživljavali. Nesvesni svoje hrabrosti živeli su zarobljeni svojim krivicama. Oni, nažalost, ostaju zarobljenici ceo svoj život.

„Odluke iz prošlosti oblikuju budućnost.“

„Vinareva žena“

 

U ZAKLJUČKU

Roman „Vinareva žena“ još jednom svedoči o jednom teškom istorijskom vremenu i ožiljcima koje ono ostavlja. Ti ožiljci ne moraju biti vidljivi da bi bili bolni i dugovečni. Likovi ovog romana i njihove životne sudbine otkrivaju ožiljke koji najviše bole, koji ne zarastaju nikad – užasavajuće, unutrašnje ožiljke.
„Kada si mlad, gledaš samo u budućnost. Kada ostariš – gledaš u prošlost. A prošlost ti jasno pokazuje stvari, dopale ti se one ili ne.“

 

Preporuka: Diorova tajna

Vrh strane