Veličanstveni izvor

21/12/2023

VELIČANSTVENI IZVOR

Ajn Rend

 

Roman Veličanstveni izvor, Ajn Rend (Alisa Zinovjevna Rozenbaum), rusko – američke filozofkinje, romansijerke, senaristkinje i dramaturškinje, kroz priču o mladom arhitekti predstavlja portret idealnog čoveka, onakvog kakav bi mogao i morao biti. Maestralno, filozofsko delo, otrežnjujući klasik!

„Ako kao autor moram da pišem samo za svoje savremenike slomiću pero i baciću ga.“

Vikror Igo

Veličanstveni izvor, veličanstvena knjiga, veličanstvene Ajn Rend, ne može se opisati u nekoliko reči. O ovoj knjizi se piše dugo, razmišlja duboko i predano. O ovoj knjizi se raspravlja, razgovara. Ovo je knjiga o kojoj se može diskututovati na tribinama koje bi trajale duboko u noć. Ovo je knjiga za sva vremena. Probaću zato da vam opišem u najkraćim crtama zašto ovu knjigu morate pročitati i zašto je mene raspametila više nego bilo koja druga knjiga koju sam pročitala tokom dugog niza godina.

STVARALAČKA IDEOLOGIJA AJN REND
Knjiga Veličanstveni izvor je himna čovečanstvu. Najvrednije nasleđe ljudskom rodu koje je autorka mogla da ostavi za sobom.
Ona predstavlja njen razlog zašto je i pisala knjige. A pisala je u slavu čoveka i njegove sposobnosti da misli. Misao je osobina po kojoj se čovek razlikuje od životinje.
Kroz priču o mladom arhitekti Hauardu Roku, autorka predstavlja portret idealnog čoveka kakav bi on morao i mogao biti. Glavni junak je individualac snažne volje i samosvesti. On je ona vrsta heroja koja odbija sve kompromise kada je reč o arhitekturi smatrajući da svaka zgrada kao i svaki čovek ima svoj integritet. On se ne prodaje. Ne plaši se blata jer je blato već upoznao. Ne boji se besparice jer je nebrojeno puta hodao gradom praznih džepova visoko podignute glave.

Ne libi se bilo kakvog rada. On će pre zakivati eksere na građevini ili gutati prašunu radeći u kamenolomu nego stati iza ideje koja ne ispunjava njegova merila vrednosti.
Pitaćete se gde je ovde radnja knjige Veličanstveni izvor. Verujte mi, ova knjiga puca od radnje, galerije likova i dijaloga. Sva filozofija i pristup literarnoj formi sadržana je upravo u radnji, postupcima junaka, njihovim međusobnim odnosima.
Rendova je ispunila svaku rečenicu emocionalnim nabojem. Šest stotina strana bez i jedne suvišne reči ili rečenice. Maestalni sklad zanimljive radnje i duboke filozofije, do tančina razrađeni arhetipski likovi, savršen narativni ritam – čine ovaj roman izuzetno pitkim i napetim delom.

FILOZOFSKI PRISTUP ROMANU VELIČANSTVENI IZVOR

U čemu je filozofija ove knjige, zašto se ona smatra filozofskim delom? O čemu ćete razmišljati toliko predano dok postajete opsednuti knjigom Veličanstveni izvor.

Razmišljaćete o stvarnom značenju dobrote, samožrtvovanja, žrtvovanja. O tome šta je moral, a šta ne. U kojoj meri je ego važan i (ne)poželjan. O egoizmu i egotizmu i razlici između njih. Razmišljaćete o altruizmu, ali i o sebičnosti i velikoj razlici između sitnog sebičluka i iskonske sebičnosti prema sebi samom.

Ne može se uraditi niti osetiti ništa dobro ako se predhodno ne voli i ne poštuje sopstveno JA.
Svaka misao pojedinca je njegov lični integritet, nedeljiv. Kao što ne možete za nekog jesti, piti, variti tako ne možete ni za koga misliti, odnosno stvarati.
Samo na taj način ljudsko biće stiče lično dostijanstvo čije je osnovno merilo njegova sloboda i nezavisnost.

KNJIGA O KOJOJ SE SANJA
Postoje knjige koje pročitate zabave radi i prosledite dalje, posteje one koje vas oduševe u trenutku ali ih brzo zaboravite. A postoje i ovakve knjige koje vam ne daju da spavate, koje sanjate, o kojima mislite. One koje će vas istovremeno i mučiti do iscrpljenja i radovati do nadahnuća. I sve … svaka knjiga koju uzmete da čitate posle njih čini će vam se kao veliko ništa.
Veličanstveni izvor je knjiga koja se nikad ne zaboravlja. Ona se – SANJA. Njoj se vraća.

Kako da definišem ono što osećam prema knjizi Veličanstveni izvor? Prvo što mi pada napamet je  brižnost u odnosu na nju. Stalo mi je do nje. Stalo mi je da je pročita što više ljudi, posebno mladih ljudi. Jednostavno, ova knjiga može promeniti pogled na svet čitaocu i na vreme ga usmeriti na pravi način razmišljanja prema sebi i drugima. Može podstaći na razmišljanje kako o unutrašnjem svetu ljudskog bića odnosno njegovoj suštini tako i o spoljnom svetu, onom oko nas kao i njihovoj međusobnoj ravnoteži.
Tomovi teksta mogu da se pišu o ovoj knjizi. Za to treba vreme i posvećenost kao i veoma retki i strpljivi čitaoci.

Za sada – ne 5 zvezdica niti jedno zeleno svetlo. Ceo svemir, ceo nebeski svod zvezda i auto-put bez ograničenja brzine – to je ono što ova knjiga zaslužuje.

Ajn Rend Velicanstveni izvor

ZANIMLJIVOSTI VEZANE ZA ROMAN

„VELIČANSTVENI IZVOR“

Intrigantna je činjenica da su ovo delo odbili brojni izdavači, da bi samo godinu dana nakon što je roman objavljen 1943. godine, postao najprodavanija knjiga u Americi. Zanimljivo je da u njegovu reklamu nije uloženo mnogo sredstava, ali da je ipak fantastičnu i globalnu popularnost stekao zahvaljujući samo usmenom predanju. Roman je preveden na sve svetske jezike.

Do sada je širom sveta prodat u preko četrdeset miliona primeraka. Roman Veličanstveni izvor značajno je uticao na formiranje društvenih i porodičnih vrednosti, na veru u pojedinca i njegovu sposobnost. O uticaju i važnosti ovog dela govori i činjenica da se motivi i ideje iz romana mogu naći u velikom broju dela danas popularne kulture, od „Simpsonovih“ i „Frejzera“ do filmova Vudija Alena.

Citiram deo spisateljičine uvodne reči dvadeset petom izdanju njenog romana Veličanstveni izvor.

„Ja pišem – i čitam – priče radi. Osnovna provera svake priče je:

Želim li da sretnem ovakve likove i posmatram ovakve događaje u stvarnom životu?

Da li je ova priča doživljaj vredan iskustva?

Da li je zadovoljstvo uživljavanja u ove likove vredno samo po sebi?“

Svaki pisac trebalo bi sebi da postavi ova tri pitanja kada radi na ideji svog dela. U zavisnosti da li su iskreni prema sebi samima oni će biti dobri, bolji ili najbolji. A postoje i oni VELIČANSTVENI! Jedna od njih je i Ajn Rend.

Klasici ne bi bili klasici da nisu pobedili vreme. Za ovakve pisce ne postoji „rok trajanja“. Večni su, a večnost je u dubokoj i neprevaziđenoj jednostavnosti njihovog pera. Oni nikada ne zaboravljaju da njihova filozofija nije sama po sebi cilj. Samo je čovek cilj sam po sebi.

Roman Veličanstveni izvor maestralne Ajn Rend se guta od njenog prvog obraćanja čitaocima do poslednje napisane reči. Do tačke na kraju romana.

Ipak ne savetujem „gutanje“.

Ovom knjigom čitalac se hrani polako i studiozno, onako kao što diše.

Preporuka Slikar pločnika

Vrh strane