Ubica

01/05/2023

UBICA

Aleksandros Papadiamandis

 

Ubica je novela o starici koja upada u misaonu buru što je dovodi do toga da žensku decu posmatra kao teret za porodice, usled bede koja ih okružuje.

 

️UTISCI️

ČITALAČKI SEMAFOR

NA POLA PUTA IZMEĐU BOŽJE I LJUDSKE PRAVDE

Zločin se uvek nečim pravda. Zločin se uvek čini se u ime nečega. Zločin u ime Boga. U ime otadžbine. U ime milosrđa. U ime ljubavi, strasti. U ime osvete. U ime časti. U ime slobode …

Mnogo je toga „u ime“ zbog čega se čini zločin.

Međutim, kazna za svaki zločin je jedna jedina.

Božja kazna! Negde na pola puta između Božje i ljudske pravde, postoji i nešto što kažnjava najstrože – savest!

Bezbroj puta u književnosti susreli smo se sa temom savesti.

Inspirisan ZLOČINOM I KAZNOM, grčki romanopisac Aleksandros Papadiamandis (1851-1911) napisao je novelu UBICA.

Ovo je priča o starici Haduli sa Skijatosa, travarki i isceliteljki, koja je iz čina milosrđa ubila svoju tek rođenu unuku. Čini se da je ovo ubistvo bila varnica koja je zapalila požar. Ubistva ženske dece počinju da se nižu jedno za drugim.

Hadula, analizirajući svoj život, prisećajući se svoje prošlosti i patnje samo zato što je rođena kao žensko u surovoj sredini, gde su svaka ženska usta bila nepotrebni teret, započinje seriju ubistava, neku vrstu svoje vizije izbavljenja. Cilj njene sulude misije je: osloboditi i roditelje i njihove ćerke patnje!

Kako roman odmiče i nižu se Hadulini zločini, čitalac može da vidi i kako se njena savest budi. Kako se polako sitno zrno savesti pretvara u lavinu koja ruši Haduline brane. Borba sa sopstvenom savešću, teška je i neizdrživa, parališuća. Ona je nit koja je potka ove priče.

zdavač je ovu knjigu okarakterisao kao „modernu grčku tragediju“. I bio je u pravu. Ja bih rekla da je ona i grčki odgovor na roman ZLOČIN I KAZNA, jer Hadula je Raskoljnikov sa Skijatosa.

Napisana pomalo arhaičnim stilom daje celokupnu sliku društva, porodične statuse sa naglaskom na nezavidni položaj žena i ženske dece kao tereta za porodicu.

Pročitajte ovaj roman, jer je UBICA tužna, lepa i poučna knjiga.

Zločin je uvek zločin. Ne postoji nijedan opravdan razlog za zločin. Ne postoji druga pravda osim Božje pravde, jer sve što se desi ili se dešavalo je samo Božja volja! Takoreći – sudbina!

Zeleno svetlo od mene!

Preporuka Žensko

Vrh strane