Sutra ću možda ostati

02/03/2021

Sutra ću možda ostati

Lorenco Marone

 

Mirisi Italije, akvarel jednog pisca

 

Lorenco Marone je još jedan od mnogih italijanskih pisaca koje je iznedrio sunčani jug Italije, Napulj. Ne znam koliko vas ima strpljenja da klikne na ona sitne, sivkaste reči na kraju ekrana…”prikaži još”….tako da ću se truditi da budem što sažetija u prikazu ove prelepe knjige. 😄

Luče di Note, centralni Maroneov lik, je devojka čije je srce obasjano svetlošću, snažna, svoja, u neprestanoj borbi sa predrasudama sredine iz koje je potekla, iz koje ne želi da ode. Napuljska Španska četvrt. Oko ove devojke, pomalo neobičnog i provokativnog izgleda, Marone smešta galeriju atipičnih i tipičnih likova kroz koje upoznajemo napolitanski mentalitet, navike, običaje. Vitorio, Karmen, Antonio, dečak Kevin, pas Veseli, lasta Prolećnica, pa čak i baka glavne junakinje, davno preminula, sa svojim mudristima, su samo neki od njih. Iz Maroneovog pera nije potekla priča, roman…Marone je naslikao sliku. Napisao muziku. Imala sam utisak kao da čitajući gledam akvarel slikan bojama juga, gde ljudi nose sunce u očima, more na usnama, jugo u kosi. Ova knjiga ima svoje žive mirise. Miriše na so, na kišu “prskalicu”, miriše na zapečenu testeninu, na pečeni patlidzan. Miriše i na prve uspone i prve padove, na traganje za pravom ljubavi, na porodicu sa svim svađama i mirenjima.Oproštaj. Mnogo toga je naslikao Marone, možete pročitati, uživati u pogledu.

Maroneovi likovi veruju u ostanke. Oni ne beže, oni svoju okolinu i svoj svet pokušavaju da svedu na, makar, zrnce lepote. Da ga učine lepšim. Jer….”Ne zaboravi, na svet smo došli da bismo uradili nešto predivno. Svi mi. To važi i za tebe.”

Maroneovi likovi znaju “da se jedan trenutak ispunjen istinskom ljubavlju može unedogled ponovo proživljavati, čak i u mraku iza spuštenuh kapaka.” Oni će se zadovoljiti onim što imaju, u tom jednom jedinom trenutku će možda trajati. Ali… bez obzira, koliko god potraje, svakom trenutku će se posvetiti svim srcem i dušom.

Zagrlila sam ovu knjigu kad sam je završila. Ovo je knjiga koja traži i pruža čistu, netaknutu lepotu.

Prva fotografija je napravljena kada mi je knjiga stigla, druga posle čitanja. Po markerima možete videti da bi stvarno mogla cela da se prepiše.

 

 

Vrh strane