Sitnice koje život znače

15/03/2021

Sitnice koje život znače

Lorenco Marone

 

U romanu „Sitnice koje život znače“, glavni junak shvata u poznim godinama da postoji ljubav, brižnost, izvinjenja, prihvatanja.

 

Male velike stvari u romanu „Sitnice koje život znače“

 

Ja sam danas otišla u supermarket, povezla sam jednu komšinicu. Rekla sam „dobro jutro, kako ste“ jednom, uvek nadurenom, komšiji.

Bacila sam đubre jednoj bolesnoj ženi, otvorila vrata čistačici zgrade….ja sam danas uputila hiljadu osmeha….koliko puta bi to trebalo da uradimo da bismo shvatili sitnice od kojih je satkan život. Da li smo se ikada zapitali ko živi i kako živi neko iza spuštenih ili podignutih roletni na  prozorima?

Naš junak, Čezare Anuncijata, shvata u poznim godinama da postoji ljubav, brižnost, izvinjenja, prihvatanja. Stari, dzangrizavi sebičnjak uz pomoć mnogih živopisnih likova ovog romana, shvata da ume da voli, da se ne plaši na zavoli prvi. Oslobađa se gorčine koju je godinama brižljivo gajio.

Počinje da gleda drugim očima svoju porodicu, svoju ljubavnicu, svoje prijatelje i komšije, svoj grad, Napulj. A za sve je to zaslužna jedna nesretna, prelepa, mlada Ema. Velika #preporuka od mene za vas.

Sve zgrade liče jedne na druge. Ljudi su ono što ih čini živim. Sitnice.

Opis romana „Sitnice koje život znače“ sa sakjta Delfi knjižare

Zovem se Čezare Anuncijata, imam sedamdeset sedam godina i protraćio sam sedamdeset dve godine i sto jedanaest dana. Potom sam shvatio da je došao trenutak da istinski uživam u stečenom poštovanju.

Sitnice koje život znače Lorenco Marone

Usamljeni cinik Čezare penzionerske dane provodi mirno, uz alkohol i džangrizanje, u društvu vremešne prostitutke Rosane. Nikada nije preterano mario za ljude oko sebe, ali sada, na zalasku života, postaje svestan patnji s kojima se suočavaju njemu bliske osobe: njegova ćerka ima probleme u braku i to ne želi da prizna. Njegov sin Dante je gej, i nikada mu to nije rekao.

Tu je i Eleonora, stara mačkarka, koju pokušavaju da izbace iz stana, Marino, koji već godinama nije izašao napolje. I Ema, prelepa mlada žena na čijem se licu povremeno vide modrice. Dirnut njenom patnjom, Čezare će shvatiti da je vreme za korenite promene u njegovom životu. Ovaj sebični namćor počeće da otkriva sitnice koje život znače.

Marone je uspeo da stvori jednostavne junake, i u toj jednostavnosti živopisne i autentične, ljude koji su veoma slični nama – istovremenom gubitnike i heroje svakodnevnice.

Duhovit, povremeno crnohumorni roman postigao je veliki uspeh u Italiji, a trenutno se po ovoj knjizi snima film.

 

Odlomak iz knjige

.Ko se žali na starost, taj mora da je lud. U stvari, bolje reći slep. Ne vidi šumu od drveća. Ne kažem da ne postoji alternativa, ali ona teško da je poželjna. Za čoveka je prava sreća ako uopšte stigne dovde.

Ali najzanimljivije od svega je što, kao što sam rekao, u starosti možeš da radiš šta god hoćeš. Nama starcima je sve dozvoljeno, čak se i na dekicu koji krade u supermarketu gleda prostodušno i saosećajno.

Nasuprot tome, dečaka kojeg uhvate da krade u najboljem slučaju nazvaće „huliganom”. Ukratko, dođe vreme kad se pred vama otvara svet koji je do tada bio nedostupan, čarobno mesto ispunjeno ljubaznim, obzirnim i blagonaklonim ljudima. Ipak, najdragocenije što se može steći zahvaljujući starosti jeste poštovanje.

Čast, solidarnost, obrazovanje i darovitost nisu ništa naspram smežurane kože, staračkih fleka na glavi i drhtavih ruku. Danas sam u svakom smislu čovek koga poštuju, a to, imajte na umu, nije mala stvar. Poštovanje je štit koji vam dopušta da dosegnete cilj mnogima nedostižan, to jest da radite sa svojim životom šta god poželite.…..

Preporuka Krv u ledu

Vrh strane