Sa nama se završava

22/02/2021

“Sa nama se završava”

Kolin Huver

 

Ljubav ili posesivnost

 

O ovoj knjizi je već dosta pisano, znam. Ipak, ja sam je, iako već dugo stoji na mojoj polici, tek sada pročitala. Zašto? Pa…ja, verujem i većina vas, ima neki plan, neki redosled, po kom čita odredjene knjige. Pa tako, po tom nekom planu, čitamo knjige zimi, leti na odmoru, na moru, na planini. Učinilo mi se da je ovo jedna lagana, letnja knjiga, romantični ljubić idealan za plažu, žegu, popodbevni odmor. Kako sam samo pogrešila! Ovo nije obična knjiga, ovo je udzbenik koji nas može naučiti kako i šta uraditi sa svojim životom, vezom, brakom kada se sudare beskrajna ljubav, stavičan strah i duboka mržnja. I sve to U istoj I prema istoj osobi. Kako prevazići strah i pomiriti ta dva, potpuno oprečna, osećanja ljubav i mržnju i doneti pravu i pametnu odluku, često protiv srca a u skladu s razumom.

Ovo je priča o teškim odlukama. Daleko od toga da je “lagani ljubić”.

Pitamo se često da li smo mogli neke mračne strane ličnosti naših partnera videti ranije, pravovremeno. Mogli smo. Nismo hteli ni želeli.

Ako neko besno šutira stolicu, razlupa sto ili razbije saksiju zašto nam to nije znak? Zašto se srcem predajemo baš toj osobi, kako to da se zaljubljujemo u nju? Zašto nismo stali, videli, razmislili, pobegli….? Neeee,  mi smo se zaljubili. Još je veća nesreća kada znamo da ta osoba ima milion i jednu drugu, predivnu osobinu kojom pleni, kada znamo da je bes samo jedna osobina ali pogubna i da potire sve ono dobro. Kada je covek kog volimo prelep, harizmatičan, šarmantan, dobar, pažljiv, nežan i….u suštini bolestan. Kakvu odluku doneti kada te ljubav tvog života tri puta batinama dovede do ivice preživljavanja? I on zna i ti znaš da budućnosti zajedničke nema! I on i ti znate da ni jedno “žao mi je, neće se ponoviti nikad više” više ne važi. I on i ti znate da je to obećanje iskreno ali neodrživo. I oboje plačete zbog tog saznanja. Koliko ti hrabrosti treba da presečeš? Koliko razmišljanja, koliko snage da ućutkaš srce i razumu daš glavnu reč? Mnogo.

Ovo nije priča o nasilništvu nad ženama. Ovo je priča o čistoj i pravoj ljubavi. Kako? Tako što je jedini dokaz ljubavi ponekad, pustiti….otići….znati da si oslobodio osobu koju volis sebe samog. Znati da je tvoj odlazak za tvoju voljenu osobu njen spas. Dokaz ljubavi. Najveći.

Citat:

“Postoje ciklusi koje je izludjujuće bolno prekinuti. Potrebni su nevidjeni bol i hrabrost da se promeni poznati obrazac. Ponekad je naizgled lakše samo se kretati u istim poznatim krugovima pre nego suočiti se sa strahom da se nećeš dočekati na noge ako skočiš.”

“Sa nama se završava”

Kolin Huver

Ova knjiga me je prvo nasmejala a onda me je naterala da mislim i sagledam drugu stranu nasilja, i na kraju rasplakala. I pored toga preporučujem je. Divna je, zabavna, pitka ali ne i plitka.

Pozdrav! ❤������✒❤

Želim da se zahvalim:

Laguna

Milica Stoilkovic

@craftychaosart

@cuteasabookmark

Colleen Hoover

Vrh strane