Priča o jednoj porodici

01/02/2021

“Priča o jednoj porodici”

Roza Ventrela

Volim porodične priče tako da mi se ova knjiga, kao i knjiga “U bašti oleandera”, jako dopala. Radnju knjige “Priča o jednoj porodici” pratimo kroz pripovedanje glavne junakinje, Marije de Santes, zvane Zlo seme, koja sa porodicom živi u siromašnom, pomalo mračnom delu Barija. Iz mulja u kom je rodjena, u kome se borila da preživi, Marija pokušava da pobegne. Jedina karta u jednom smeru koju naša junakinja ima je pamet i obrazovanje. Ona, ponekad puna dilema i nedoumica, polazi na svoj trnoviti put do znanja. Roman je prepun emocija, napisan vrcavo, simpatično, u italijanskom stilu i kako to samo Italijanka Rosa Ventrella može.
Citati:
“Tako ti je to, Mari, ako baciš samo jedan kamenčić u more, ni ne primećuješ ga, ali kad su svi zajedno, na morskom dnu, pogledaj kako lepo izgledaju, kako svetlucaju. Takvi smo i mi, Mari, kao kamenje u moru. Sijamo samo ako smo jedni blizu drugih.”
“Stvari koje su nam prerano oduzete ostaju nam duže u sećanju. U nekim slučajevima ostaju zauvek. Ne treba da plačemo za onim što smo izgubile, Marija, već da budemo srećne zbog onog što smo imale.”
Vrh strane