Priča o jednoj porodici

01/02/2021

Priča o jednoj porodici

Roza Ventrela

Roman „Priča o jednoj porodici“ je prepun emocija, napisan vrcavo, simpatično, u italijanskom stilu i kako to samo Italijanka Rosa Ventrella može. 
Volim porodične priče tako da mi se ova knjiga, kao i knjiga „U bašti oleandera“, jako dopala. Radnju knjige „Priča o jednoj porodici“ pratimo kroz pripovedanje glavne junakinje, Marije de Santes, zvane Zlo seme, koja sa porodicom živi u siromašnom, pomalo mračnom delu Barija. Iz mulja u kom je rodjena, u kome se borila da preživi, Marija pokušava da pobegne.
„Stvari koje su nam prerano oduzete ostaju nam duže u sećanju. U nekim slučajevima ostaju zauvek. Ne treba da plačemo za onim što smo izgubile, Marija, već da budemo srećne zbog onog što smo imale.“
Priča o jednoj porodici, Roza Vetrela
prica o jednoj porodici
Jedina karta u jednom smeru koju naša junakinja ima je pamet i obrazovanje. Ona, ponekad puna dilema i nedoumica, polazi na svoj trnoviti put do znanja. Roman je prepun emocija, napisan vrcavo, simpatično, u italijanskom stilu i kako to samo Italijanka Rosa Ventrella može.
„Tako ti je to, Mari, ako baciš samo jedan kamenčić u more, ni ne primećuješ ga, ali kad su svi zajedno, na morskom dnu, pogledaj kako lepo izgledaju, kako svetlucaju. Takvi smo i mi, Mari, kao kamenje u moru. Sijamo samo ako smo jedni blizu drugih.“
Priča o jednoj porodici, Roza Vetrela

NEOČEKIVANO PRIJATELJSTVO ROĐENO KAO CVET IZ KAMENA. ZABRANJENA LJUBAV KAO JEDINA UTEHA I ŠTIT OD OSTATKA SVETA.

U lavirintu uskih uličica popločanih belim kamenom, razdragana deca se jure dok ih opijaju mirisi sveže opranog veša i arome vrelog sosa od paradajza. Jedna od njih je i Marija, devojčica tamne puti i buntovne naravi. Za njom trče i njena dva brata, bezbrižno se osmehuju i uživaju u igri sa drugarima.

Među njima je i Mikele, uvek tu za nju, spremno čeka da je zaštiti.Sasvim polako, neprimetno, njihovo prijateljstvo prerasta u iskrenu ljubav. Kada se suoči sa teškim gubitkom, Marija će morati da pronađe način da savlada zabranjena osećanja prema Mikeleu jer je seme mržnje zavadilo njihove porodice.
Od tog trenutka sve će se promeniti, a život dobija novi, neočekivani tok. U siromašnim kvartovima juga Italije u kojima se tradicija rađa i umire, a pravila i običaji vekovima oblikuju, može li čovek zaista preskočiti sve prepreke i ostvariti snove a da se nikada ne osvrne na prošlost?
Vrh strane