Polovina koja nedostaje

11/08/2022

MOĆ SLOBODE

ILI PERFORMANS u romanu

POLOVINA KOJA NEDOSTAJE

Brit Benet

 

„Polovina koja nedostaje’’, Brit Benet je višegeneracijska porodična saga koja istražuje specifičan život i odnos dve sestre bliznakinje.

 

SINOPSIS ROMANA „POLOVINA KOJA NEDOSTAJE’’

Dezire i Stela su bliznakinje, crnkinje svetle puti. Rođene su u izmišljenom gradu Malardu u Luizijani koji je osnovao njihov čukun-čukun deda. Grad je izmišljen kao ekskluzivni dom za crnce na koji je daleki predak sestara bio ponosan. S obzirom da da se tokom godina niko nije venčavao sa tamnoputim partnerom njegovo stanovništvo je postajalo sve svetlije tokom generacija „poput šoljice kafe koja se stalno razblažuje kremom’’.

„Trebalo je da budu bezbedni u Malardu – tom čudnom, izdvojenom gradu – skriveni među sebi sličnima. Ali čak i tu, gde se niko nije venčavao s tamnoputima, i dalje si bio obojeni, što je značilo da belci smeju da te ubiju samo zato što odbijaš da umreš.’’

Brit Benet , Polovina koja nedostaje

 

Međutim, Malard postaje neizdrživo mesto za bliznakinje. Dezire ne podnosi rasizam koji je u ovoj zajednici posebno izražen, a Stela stremi ka nečem većem i višem u životu, onome što šezdesetih godina prošlog veka imaju belci.

U šesnaestoj godini, tokom završne godine srednje škole i mature, bliznakinje odlučuju da zajedno pobegnu iz gradića u kom su rođene i započnu zajednički život u Nju Orleansu.  Posle nekog vremena bliznakinje se razdvajaju, Dezire se udaje za muškarca veoma tamne puti (kao iz inata) za kog se ispostavlja da je nasilnik mračnog karaktera. Sa njim dobija ćerku Džud koja neopisivo liči na svog oca.

„Taman muškarac će joj uništiti lepotu. Isprva će je voleti zbog te lepote, ali će to, kao i sve za čim žudi, ali nikada neće imati, ubrzo početi da mu smeta. I zato je sad kažnjava.’’

Brit Benet, Polovina koja nedostaje

polovina koja nedostaje manjini naslovi

Druga bliznakinja, Stela, upliće svoj život u laži pretvarajući se da je „bela žena’’. Upravo u njenom performansu života, njenim izborima i moralnim odlukama koje mora da donese da bi zadržala svoj „beli’’ život, nalazi se najveća misterija ovog romana. Njena razmišljanja u kasnijim godinama svodiće se uglavnom na čamotinju života u svetu koji nije predviđen za nju i koliko joj je vremena bilo potrebno da postane „neko drugi’’.

Ona preko noći nestaje iz života svoje sestre bliznakinje, a kada se posle desetina godina ponovo budu srele na pragu rodne kuće vodiće veoma tužan i emotivan razgovor:

„Nije bilo tako’’, rekla je Stela. „Upoznala sam nekog.’’

„Uradila si sve to zbog nekog muškarca?’’

„Nisam zbog njega’’, rekla je. ,,Sviđalo mi se kakva sam kad sam s njim.’’

„Bela.’’

„Ne,’’ reče Stela. „Slobodna.’’

Dezire se nasmeja: „TO TI JE ISTO, DUŠO.’’

Brit Benet, Polovina koja nedostaje

 

 O STILU BRIT BENET

Ulogu naratora u svom romanu „Polovina koja nedostaje’’ Benetova je dala trećem  licu. Britka, zrela naracija ove mlade tridesetrogodišnje autorke prati ponekad složeni niz događaja koji se uglavnom dešavaju između 1950-ih i 1980-ih godina. U svoj roman, prosto neverovatno od tako mlade osobe, uvela je vremenske skokove, ali su oni zajedno utkani toliko čisto i jasno da ni u jednom trenutku ne zbunjuju čitaoca niti izazivaju kod njega dosadu prilikom čitanja romana.

Interakcije između likova su potpune i jednoznačne. Ne postoji ni višak ni manjak rečenica u njihovoj konverzaciji niti nedostaje slika u scenama. Iako sam znala da je tema teška hrabro sam zaronila među stranice romana „Polovina koja nedostaje’’ i žedno gutala stranice jer je Benetova izuzetno zanimljivo „vukla’’ priču. Lako je prezentovala i teške momente kojim obiluje ovaj roman tako da nisam mogla da se oduprem neprestanom okretanju stranica knjige.

Benetova piše odličnim izrazom, jezikom koji je, jednom rečju, lep. Prevodi složene emocije svojih likova u životne slike. Neke odlomke sam odmah obeležavala da bih im se kasnije vratila.

„Uvek se osećala kao starija sestra, iako je razlika među njima samo nekoliko minuta. Ali možda je baš tad, tokom tih sedam minuta kad su prvi put bile razdvojene, svaka proživela jedan životni vek, zacrtala sebi put. Možda je to trenutak kad je svaka postala ono što će jednom biti.’’

Brit Benet, Polovina koja nedostaje

 

Romanom „Polovina koja nedostaje’’ Brit Benet savršeno analizira specifična ljudska iskustva i to sa toliko empatije koja slama srce. Pogodile su me emocije koje je ova mlada autorka izazvala kod mene.

 

O LIKOVIMA IZ ROMANA „POLOVINA KOJA NEDOSTAJE’’

Sami likovi su složeni i misteriozni, a pokretačka snaga radnje romana je razotkrivanje njihovih pojedinačnih priča. Činjenica da su Dezire i Stela bliznakinje omogućava čitaocu da istražuje teme prirode blizanačkih odnosa.

Nasuprot njihovoj bliskosti čitalac istražuje i podeljenost blizanaca na  zasebne ličnosti, njihovu potragu za svojim sopstvom i to na veoma dubokom nivou. Bilo je zaista fascinantno pratiti njihove različite životne puteve.

Dezireina ćerka Džud i Stelina ćerka Kenedi pružaju uvid u dva kraja spektra boja – tamnog i svetlog. Posmatramo i pratimo iskustva nekog ko je nesumnjivo crn i drugog koji veruje da je sasvim beo.

Kroz još jedan jako bitan lik, lik Risa, Džudinog partnera dolazimo do još jedne teme koju Brit Benet obrađuje u svom  romanu „Polovina koja nedostaje’’ a to je …

 

TRANSRODNOST – PRIRODA ILI IZBOR

Ovakva pitanja su takođe bila deo romana. Iako se činio kao prevelik zalogaj uz sve ostalo što obrađuje ovaj roman od 352 stranice, Brit Benet je uspela jako dobro da poveže ovaj problem sa svim ostalim temama koje obrađuju pronalaženje sopstvenog identiteta.

 

„Kad hoćeš da postaneš neko drugi najteže je doneti odluku. Sve ostalo je tehnikalija.’’

Brit Benet, Polovina koja nedostaje

 

Iako je Ris više sporedni lik odnos između njega i Džud su za mene bili najlepši, nasrdačniji i najljudskiji delovi ove knjige.

 

ZAKLJUČAK

„Polovina koja nedostaje’’ je prelepa knjiga, koju je u Srbiji izdala Booka, uz koju ćete saosećati sa likovima, a nećete ih sažaljevati.

Mogla sam kao čitalac da uđem u suštinu odluka svakog od njih i da ih na neki način razumem i opravdam. Iza odluka koje su doneli svi likovi su nepokolebljivo stali i ostali im verni do samog kraja. Što je najvažnije sve odluke doneli su sami.

Neverovatna mi je činjenica da Brit Benet poseduje toliko snažan karakter da svoje mladalačke ideje uspeva da sprovede i ostvari pišući roman „Polovina koja nedostaje’’ o kome ovde govorimo. Pre ovog romana izdat je i njen prvi roman „Majke’’ koji je već doživeo svoju ekranizaciju.

„Polovina koja nedostaje’’ je roman koji preporučujem iz sveg srca zbog pitkog i prelepog narativnog izraza same autorke, zbog njene pronicljivosti koju je prelila u dijaloge svojih likova i njihovu dinamičnost.

 

Preporuka Uporedna analiza romana Teskoba večeri i Vraćena

Vrh strane