Penelopina disciplina

14/03/2024

PENELOPINA DISCIPLINA

Đanrike Karofiljo

 

U knjizi Penelopina disciplina, pisac nas vodi preko bivše glavne tužiteljke i glavne junakinje romana, putem uzbudljive istrage koja vijuga nepoznatim ulicama Milana i koja će na videlo izneti brojne samo naizgled zakopane tajne.

 

Đanrike Karofiljo, autor romana Penelopina disciplina i sam je bio javni tužilac tako da je napisao izvrstan roman treći u seriji trilera. Romani nisu serijal ili je ovo prva knjiga sa idejom da glavni lik bude žena. I to bivša javna tužiteljka Penelope Spada.

U romanu Penelopina disciplina radi se o upornoj, visprenoj, inteligentnoj i hrabroj ženi. Jedan događaj izazvao je sunovrat njene tužiteljske karijere te ona živi od danas do sutra, u neprestanoj borbi sa svojim demonima i alkoholom.

Kada joj se obrati za pomoć nepoznati muškarac čija je žena brutalno ubijena, a istraga neslavno okončana, u njoj se budi stari nagon za uzbuđenjem istražiteljskog rada.Penelopa je fenomenalan ženski lik. Puna je besa, ali i ljudskosti koja razoružava. Čitalac se prosto zaljubljuje u nju, u njen način posmatranja, njeno procesuiranje dešavanja i opažanje, mnogima nevažnih, detalja. U detaljima ona vidi celokupan tok događaja. Sitnice su dokazi koje niko pre nje nije primetio. Njen neverovatni um u tim sitnicama traži ključ za rasplet slučaja.

penelopina disciplina knjiga
Ako biste je pitali šta je po njoj dobar istražilac reći će vam:
„Dobar istražilac je neko ko se svesno trudi da umnoži mogućnosti događanja nečeg slučajnog, da mu se posreći.“

Koliko samo mogućnosti daju različiti pristupi gledanja! Potrebno je samo svaku stvar pravilno pogledati. I tačno tamo gde treba. U mraku. Nikad na svetlu jer je na svetlu sve vidljivo.

Najzanimljivije je što Peni radi potpuno sama, a efikasnija je od cele policije Milana. Retko traži pomoć. Kada i zatraži ona dolazi od malobrojnih prijatelja koji je nisu izneverili. Genijalan lik je i lekar sudske medicine sa nadimkom Kamena Ruka koji je Penino skriveno oko u policijskim spisima i arhivama.

Šta mi se još dopalo u romanu Penelopina disciplina što bih izdvojila!? To su Penelopini unutrašnji monolozi, diskusije sa samom sobom kao i njena neprocenjivo vredna sposobnost dedukcije. Tu je nenadmašna. Zaista je osvežavajući lik u ovom književnom žanru.

Autor je nekako ovaj lik gradio po „svojoj meri“, napisao „stilski jasan i tečan roman“ kako stoji na poleđini knjige.
Za prave zaljubljenike u ovaj žanr, Penelopina disciplina je idealan roman, bez prolivanja krvi i jezivih slika raščerečenih leševa. Kupuje vas na jedan i čita se u dahu.
Sjajno!

Preporuka Veličanstveni izvor

 

Vrh strane