Mili tata

02/03/2021

MILI TATA

Dzojs Kerol Outs

 

Outsova, u romanu „Mili tata“, pokreće mnoga pitanja i studiozno analizira probleme današnjeg, iskrivljenog pogleda na svet: patologija poremećenosti pojedinca, otmičara, patoliški odnos žrtve u odnosu na otmičara, anomalije društva u celini, brojni medijski masakri od televizije do interneta, bolesna želja za mešanjem u živote drugih, rasizam, različitost, ne pripadanje „gomili“…

 

Niko nije imun u romanu Mili tata

 

Kada sam označila ovaj osvrt kao „preporuku“ zamislila sam se. Recimo da kazem +18? Ili šifru za otključavanje kanala? Uglavnom…neko upozorenje.

Dečak ima 5 godina i zove se Robi. Robi je veseo, govorljiv, prepametan i napredan dečak. Robi ima mamu Dinu koja mu je posvećena, koja voli kvalitetnu i oštroumnu igru. Igra sa njim igru „gde je parkiran nas auto“ na parkingu tržnog centra. Ova igra razvija odgovornost i vežba koncentraciju. Igrajući se, jednog dana u sumrak, čvrsto držeći Robijevu ručicu Dina prima onesvešćujući udarac u glavu. Robi je otet.

Sada Robi vise nije Robi. Sada je „sin“. Sin se dresira, sin se kažnjava, sin se nagrađuje. Nagrada je užasno bolna za sina. Otmičar je vidi kao pružanje pohvale i ljubavi.

Prolaze godine. Sin više nije samo sin. Sin je u jednom telu „SIN“i „GIDEON“. Sin je poslušan, Gideon je buntovan. I….dalje….

To bi bilo to sto se tiče same radnje. Produbljivanjem bih išla u prepričavanje što mi nije cilj.

Dzojs Kerol Outs je više puta niminovana za Nobelovu nagradu. Posle čitanja romana Mili tata, kako kaže Marija Bukvić , za dan, jasno mi je i zašto, ali donekle mi je jasno i zašto je nije dobila do sad.

mili tata, roman

Outsova, u romanu „Mili tata“, pokreće mnoga pitanja i studiozno analizira probleme današnjeg, iskrivljenog pogleda na svet: patologija poremećenosti pojedinca, otmičara, patoliški odnos žrtve u odnosu na otmičara, anomalije društva u celini, brojni medijski masakri od televizije do interneta, bolesna želja za mešanjem u živote drugih, rasizam, različitost, ne pripadanje „gomili“…. itd.itd. (mora se pročitati knjiga).

I na kraju ali najvažnije pitanje opstanka oštećene porodice u izmeni osećaja surove nade i beznađa, međusobne otuđenosti bračnog para koja dolazi neosetno. Prosto, liči na slojeve nekog gorkog kolača. Mnogo pitanja i odgovora, mnogo toga daje Outsova u knjizi „Mili tata“.

Rečenica, opisi, naracija, dinamika je specifična, fantastična, oštroumna. Ponavljanjem određenih reči i rečenica u nizu  postignuti osećaj dinamičnosti je neprevaziđen. Oduševljena sam tom jednostavnom, a tako efektnom idejom.

Outsova piše jednostavno, britkim, jasnim, kratkim rečenicama.Ne postoji ni jedna suvišna ili manjkava reč. Dozvoljava prostor čitaocima da misle, osećaju, zamišljaju, sami stvaraju slike. Samim tim tema i radnja nisu suvoparne nego maštovite, razigrane i hrabre.

Mislim da je knjiga svrstana u žanr trilera, ne zamerite ako nisam u pravu. Ovo nije triler kao drugi. Pročitala sam mnogo trilera, punih krvi, klanja i serijskih ubica, opsednutosti, mnogo drama sa teškim porodičnim temama, saga, triligija….ovakvo jezivo štivo nikad ili skoro nikad nisam pročitala.

Bez i jedne kapi krvi, bez eksplicitnih scena nasilja, Outsova nam daje najjeziviji psihološki i mentalni izazov. I TO…MAJSTORSKI!

Mogu slobodno da izjavim da me je ovoliko, ne mogu da kazem „potresla“ više „psiholiški pRotresla“ još samo jedna knjiga. Knjiga „Spavači“, Lorenco Karkatero.

Hrabro! I ne zaboravite … +18!

 

OPIS SA SAJTA AGORA

Prema rečima kritike, Džojs Kerol Outs poteže problematično pitanje ovim romanom – da li proza može govoriti o moralu slikom moralno neprihvatljivog junaka. Kao veliki majstor prikaza poremećenih umova, Outs daje mračan, detaljan, ali krajnje realističan portret manijakalnog Milog Tate.

S druge strane, ni karakterizacija običnih ljudi, kakvi su bili Robijevi roditelji pre otmice, nije ništa manje umešna. Čak i dok im se brak raspada pod teretom strašne nesreće, Vit i Dina Vitkoum se drže svoje ljudskosti iako im se život polako raspada.

Vešto napisan i izuzetno savremen, roman Mili Tata bavi se jednom od najosetljivijih tema današnjice – zlostavljanjem dece. Džojs Kerol Outs bez okolišanja i uvijanja veoma uverljivo secira um prestupnika i žrtve, ali se bavi i odgovornošću roditelja, zajednice, školskog sistema, medija i društva kao celine. Džojs Kerol Outs (1938) američka je spisateljica i profesorka kreativnog pisanja.

Poslednjih nekoliko godina je pominju u najužem krugu potencijalnih dobitnika Nobelove nagrade. Teme kojima se Outsova bavi su širokog dijapazona: od gotskog romana, otuđenosti pojedinca, društvenih fenomena i anomalija, zavođenja, nasilja, incesta, silovanja, feminizma, razlike između polova.

Džojs Kerol Outs spaja velike zamisli i sitne pojedinosti u idealnom proznom činu balansiranja, ali najlepše je što to zapravo ne primećujete.

Preokupirani ste žurbom da okrenete sledeću stranicu. Pripovedanje nijednog živog američkog pisca ne odjekuje prizvukom užasa koji je proizveo Edgar Alan Po onako kako to radi Džojs Kerol Outs.
Preveo sa engleskog Igor Cvijanović

Preporuka Sa nama se završava

Vrh strane