Mili tata

02/03/2021

MILI TATA

Dzojs Kerol Outs

 

Niko nije imun

 

Kada sam označila ovaj osvrt kao “preporuku” zamislila sam se. Recimo da kazem +18? Ili šifru za otključavanje kanala? Uglavnom…neko upozorenje.🤔

📚 Dečak ima 5 godina i zove se Robi. Robi je veseo, govorljiv, prepametan i napredan dečak. Robi ima mamu Dinu koja mu je posvećena, koja voli kvalitetnu i oštroumnu igru. Igra sa njim igru “gde je parkiran nas auto” na parkingu tržnog centra. Ova igra razvija odgovornost i vežba koncentraciju. Igrajući se, jednog dana u sumrak, čvrsto držeći Robijevu ručicu Dina prima onesvešćujući udarac u glavu. Robi je otet.

📚 Sada Robi vise nije Robi. Sada je “sin”. Sin se dresira, sin se kažnjava, sin se nagrađuje. Nagrada je užasno bolna za sina. Otmičar je vidi kao pružanje pohvale i ljubavi.

📚Prolaze godine. Sin više nije samo sin. Sin je u jednom telu “SIN”i “GIDEON”. Sin je poslušan, Gideon je buntovan. I….dalje….

To bi bilo to sto se tiče same radnje. Produbljivanjem bih išla u prepričavanje što mi nije cilj.

🎓🎓🎓 Dzojs Kerol Outs je više puta niminovana za Nobelovu nagradu. Posle čitanja ove knjige, kako kaže Marija Bukvić , za dan, jasno mi je i zašto, ali donekle mi je jasno i zašto je nije dobila do sad.

Outsova, u romanu “Mili tata”, pokreće mnoga pitanja i studiozno analizira probleme današnjeg, iskrivljenog pogleda na svet: patologija poremećenosti pojedinca, otmičara, patoliški odnos žrtve u odnosu na otmičara, anomalije društva u celini, brojni medijski masakri od televizije do interneta, bolesna želja za mešanjem u živote drugih, rasizam, različitost, ne pripadanje “gomili”…. itd.itd. (mora se pročitati knjiga). I na kraju ali najvažnije pitanje opstanka oštećene porodice u izmeni osećaja surove nade i beznađa, međusobne otuđenosti bračnog para koja dolazi neosetno. Prosto, liči na slojeve nekog gorkog kolača. Mnogo pitanja i odgovora, mnogo toga daje Outsova u knjizi “Mili tata”.

Rečenica, opisi, naracija, dinamika je specifična, fantastična, oštroumna. Ponavljanjem određenih reči i rečenica u nizu  postignuti osećaj dinamičnosti je neprevaziđen. Oduševljena sam tom jednostavnom, a tako efektnom idejom. Outsova piše jednostavno, britkim, jasnim, kratkim rečenicama.Ne postoji ni jedna suvišna ili manjkava reč. Dozvoljava prostor čitaocima da misle, osećaju, zamišljaju, sami stvaraju slike. Samim tim tema i radnja nisu suvoparne nego maštovite, razigrane i hrabre.

Mislim da je knjiga svrstana u žanr trilera, ne zamerite ako nisam u pravu. Ovo nije triler kao drugi. Pročitala sam mnogo trilera, punih krvi, klanja i serijskih ubica, opsednutosti, mnogo drama sa teškim porodičnim temama, saga, triligija….ovakvo jezivo štivo nikad ili skoro nikad nisam pročitala. Bez i jedne kapi krvi, bez eksplicitnih scena nasilja, Outsova nam daje najjeziviji psihološki i mentalni izazov. I TO…MAJSTORSKI! 👏👏👏

Mogu slobodno da izjavim da me je ovoliko, ne mogu da kazem “potresla” više “psiholiški pRotresla” još samo jedna knjiga. Knjiga “Spavači”, Lorenco Karkatero.

Hrabro! I ne zaboravite … +18! 😉

 

Vrh strane