Manjini naslovi na Ženskoj zoni

10/08/2021

Ženska zona o Manji

Volite da čitate i utiske podelite sa drugima? Onda je Marijana i njen blog Manjini Naslovi, vaša šoljica čaja. Za početak da znate da je Gričku vješticu, od dvanaest tomova, pročitala u mladim godinama, a kultnu Hajdi, čak jedanaest puta

Tekst: BKG

Pitate li se nekada šta se dešava sa junacima romana, gde oni odlaze ili ostaju kada se zatvore korice pročitane knjige? Kako da sa nekim podelite uzburkane emocije pobuđene maštovitim pričama koje vam je poklonio u dahu pročitani roman?

Ostanite što duže u magiji knjige, budite deo nekog istorijskog događaja ili akter neizvesnog trilera. Pišite, beležite bez zadrške svaku misao ili dilemu, svaku asocijaciju koju vam je pisac izazvao. Dragocen je i dobar prijatelj, zaljubljenik u knjigu, kad vam se pridruži.

Pasionirani čitač i ljubitelj pisanja o knjigama, Marijana Gajić Mihailović iz Beograda, inače mama mladog glumca Ivana Mihailovića, osmislila je blog Manjini Naslovi i uživa dok piše svoje prikaze pročitanih knjiga. Nećemo prepričavati knjige, otkrivaćete sami…..

manjini naslovi

Kako praviš izbor knjiga koje želiš da pročitaš ili da o njima pišeš?

Izbor knjiga o kojima ću da pišem ne pravim. Uglavnom to bude neka preporuka, najčešće iz te moje grupe Delfi kutak. Volim romane sa temom porodičnih odnosa, a da li će imati triler zaplet, ili će biti neka teška drama, nije mi bitno. Primer je Selest Ing,  Sve što ti nikad nisam rekla Na sve strane mali požari, to su knjige kakve volim da čitam i o kojima moram da pišem.

Kad me knjiga ponese, a to osetim posle prvih 20 strana, ja znam da ću o njoj pisati. I tada počinjem proces. Beležim asocijacije, ulazim sa autorom u knjigu i sklapam svoje misli i slike. Dok završavam knjigu, ostaje mi samo da uobličim te beleške. Kod izbora knjiga mislim da moramo podržati domaće autore.

Ono što volim kod većine domaćih autora je da kad pišu, o bilo kojoj temi, uvek se oseti taj savršeno precizan književni izraz, ta neka pravilnost. Naracija ide po svim sintaksičkim pravilima, redosled reči u rečenici im je savršen….

Kaži nam sada i nešto o sebi, tačno onoliko koliko ti to želiš.

Ovim pisanjem krećem od sebe, jer ako ne mogu da podelim utsike pročitane priče sa stvarnom osobom, neka to bude kompjuter, neka bude onlajn grupa. Ja sam žena koja će uskoro napuniti 58 godina. U mom životu se svašta izdešavalo. Sada samo želim da se opustim uz dobru knjigu i uđem u neku književnu romansu. Druželjubiva sam, odgovorna, nisam osvetoljubiva i uvek poštujem druge.

Ako dobijem poštovanje za uzvrat lepo a ako ne, precrtavam, ali ne zatvaram zauvek vrata za sobom. Ja sam davno skrenula sa puta svoje profesije, sada bi se to zvalo inženjer fitomedicine. I moji sinovi imaju razvijenu umetničku žicu. Mom starijem sinu Ivanu je to gluma, što mu je bio zacrtani cilj još od kada je bio dete. Mlađi sin Nikola studira književnost i još traži svoj izraz.

Ljudi koji čitaju knjige se drugačije izražavaju, ako i ne zapamtiš rečenice, pasivna memorija ti obogaćuje rečnik. Davno, kad su svi čitali Gričku vješticu, celih 12 tomova, ja sam čitala danima, a noću se krila.

Knjigu Hajdi sam doslovno 11 puta pročitala i uvek sam se vraćala na početak. Deca neće čitati dosadnu knjigu, mora da ih privuče neka radnja, akcija. Ivanu sam zato dala avanturističku knjigu iz serijala Pet prijateljaTajna ostrva Kirin, tu je pas, akcija, pa prijateljstvo…bitno je bilo da dete ne bude zakovano za TV ili kompjuter. Tako je nastavio sam da čita.

Uživam u porodičnim romanima, posebno sa temom o odnosima majke i dece.Volim i trilere, ali ne kriminalističke romane. Politički zapleti takođe me ne zanimaju, niti oni detektivi koji se tuku i piju i padaju pod šank. Takođe, uvek preskačem knjige popularne psihologije, o koučingu i samopomoći. Trileri u okviru porodice su mi odlični zato što se većinom sve rešava baš u porodici (uglavnom majka). Preporučila bih i neke knjige sa tom tematikom, mogu da vam ukažu u čemu grešimo kao roditelji, ja sam se zaista zamislila da li sam pogrešila.

Kompletan intervju pročitajte na ХХ zona https://xxzona.rs/manjini-naslovi/

Preporuka Češljugar na XXzoni

Vrh strane