Mala knjižara u Parizu

02/03/2021

Mala knjižara u Parizu

Nina George

 

Roman Mala knjižara u Parizu  je karta za jedan brod iz snova  za putovanje kroz ljudsku dušu, tipove ličnosti, kroz francuske predele, običaje,kuhinju…ovo je najljubavnija avantura.

 

Put u prošlost u romanu Mala knjižara u Parizu

Ne delim književnost na ljubavnu i „ne“ljubavnu. Svaka knjiga u svojoj suštini, u osnovi je građena na temeljima ljubavi.

On je Žan Perdu….izgubljeni, omamljeni, ogorčeni, usamljeni, tvrdoglavi pedesetogodišnjak. Jer…voleo je jednom davno, pre dvadeset godina. Voleo je jednu ženu duboko, iskreno i strasno.

Ona je otišla u sred noći bez pozdrava. Ostavila je pismo. Nikad ga nije pročitao razočaran i ljut. Za njega nije postojalo objašnjenje. I tako je živeo, obavijen svojim bolom, svojim strahovima, svojom usamljenošću.

Imao je čudnu, malu knjižaru na brodu ukotvljenom na obali Sene. Znao je da leči ljudske duše knjigama. Znao je da jednim pogledom pronikne u dušu, kroz oči vidi tuđu muku i da baš nekom određenom knjigom istu olakša. Jedino svoj bol nije umeo da izleči. I tako je živeo, stihijski iz dana u dan.

A onda se desila Katrin. Uspela je, sto nijedna nije, da dotakne samo dno njegovog srca i zagrebe po naslagama čađave boli njegove duše. Kao teflon počeše se ljuštiti slojevi, ulepljeni onim čvrstim, životnim lepkom. Poče da se otapa led Žanovog grenladskog grumena, što mu je od srca ostao.

Ona, baš ona, hrabro, znajući da ga može izgubiti ali jedino tako zauvek i celog dobiti, pročitala mu je zapečaćeno staro pismo, zaboravljeno u fioci belog stola. Shvativši koliko je pogrešio tada, pre dvadeset godina,

Žan, ne razmišljajući o posledicama, trči ulicama Pariza, dolazi do svog broda, odvezuje ga kao da mu od toga zavisi život i kreće francuskim rekama na put u sećanje prema istini, u Provansu.Sta se desilo sa Manon, njegovom lepom Provansalkom?

On zna….samo to zna. Dok ne zakopa prošlost ne može živeti svoju sadašnjost i svoju budućnost. Ne može čisto i iskreno voleti Katrin sa duševnim teretom prošlosti. Da li će ga Katrin čekati? To je za njega neizvesno. Da li će razumeti njegov odlazak u takvu avanturu? U to da HOĆE bio je siguran.

mala knjizara u parizu

Ova knjiga nije knjiga. Mala knjižara u Parizu  je karta za jedan brod iz snova  za putovanje kroz ljudsku dušu, tipove ličnosti, kroz francuske predele, običaje,kuhinju…ovo je najljubavnija avantura. Poklanjam vam kartu u vidu ovog osvrta, za avanturu, ako želite, čitajte i putujte.

Ako se neko odluči…pa, ja mu želim srećan put, mirne reke i dobar vetar. Srećno sa Perduom i njegovom „Književnom apotekom“

 

OPIS SA SAJTA DELFI KNJIŽARE 

On tačno zna koja knjiga ublažava boli duše: u svojoj knjižari na brodu pariski knjižar Žan Perdu prodaje romane kao lijekove za život.

Jedino sam sebe ne umije da izliječi od one noći, prije dvadeset jednu godinu, kada ga je lijepa Provansalka Manon ostavila dok je spavao.

Za sobom nije ostavila ništa, osim pisma koje se Perdu nije usudio da pročita. Do ovog ljeta. Ljeta koje će sve promijeniti i odvesti Perdua iz male Ulice Montanjar na putovanje u sjećanja, u srce Provanse i vratiti ga u život.

 

Preporuka Krv u ledu

Vrh strane