Ljubavno pismo

10/07/2021

LJUBAVNO PISMO

Lusinda Rajli

“Možda je ovo zagrobni život … ako jeste, prilično mi se dopada … a znaš da sam uvek bio slab na plavuše …” 

 

 

ŽIVOT JE PONEKAD PARTIJA ŠAHA

 

Sklopila sam korice i pomislila: “Kakva ironija. Prvo naići na predhodnu rečenicu, zatim pročitati Lusindin prvi roman, poslednji izdat.”
Ako mislite da sam patetična, u pravu ste. Jesam…pomalo. Ali šta ću. Nisam ja pobornik podele književnosti na žanrove koje čitam i koje nikad ne čitam.
Volim da kažem da književnost, kao i muzika može biti samo dobra ili loša. A dobru književnost stvaraju ljudi koji su pronašli svoj stil, domen i ciljnu grupu. Lusindu Rajli smo mogli da ne volimo ali ona je po meni književnica koja je u svom žanru dostigla maksimum.
Fenomen “Sedam sestara” je planetaran. Romani su joj svi do jednog doživeli širom sveta više izdanja. Imala je svoju publikubi imaće je. Ona je pre svega bila dobar, odličan zanatlija. Teme je obrađivala sa preciznošću starih sajdžija ili filigrana. Tačni preseci, uvodi, zapleti, kulminacije, peripetije, raspleti. Tako da će Lusinda, po mom mišljenju biti čitana i nadalje.
Činjenica je i da je “Ljubavno pismo” roman iz žanra trilera i to ne bilo kakvog nego pravog, dobrog, špijunskog trilera.To je žanr koji ne poznajemo kod Lusinde. Možda misterije ali ne i ovakvih preokreta radnje. Ne zaboravimo da je to njen prvi rukopis. Ima sve elemente majstorski odrađene. I mistiku i špijunažu i ljubav i napetost sa visokim stepenom domišljatosti i jasnoće. Lusindine knjige, da se muzički izrazim spada u “lake note”, dobre, stare šlagere ili festivalske pesme, ali svakako ne u šund.
ljubavno pismo
Jako me je obradovala vest da je njena poslednja knjiga iz serijala “Sedam sestara” ipak izašla pre njene smrti a da istinu Tata Soltu piše Hari, Lusindin sin, po majčinim beleškama. Ubeđena sam da će ljubitelji drage, plave Lusi uživati u razrešenju tajne i da će Hari opravdati majčino poverenje.
Moje je neko mišljenje i ideja da je sedma sestra neko poznat i neko koga smo već sreli u toku serijala a da je Tata Solt živ.
Što se tiče same knjige “Ljubavno pismo” i ako je prva, meni se dopala. Interesantna priča, lepo ispričana bila je idealna za odmor i pauzu između težih tema koje sam već obradila i koje me čekaju. Ako se odlučite da pročitate “Ljubavno pismo”, uživaćete. Ako tek počinjete da upoznajete Lusindine romane opet krenite od početka, tj. od ove knjige.
Preporuka Zid tajni
Vrh strane