Krv u ledu

19/02/2021

KRV U LEDU

Marija Miketić

 

Roman Krv u ledu otkriva nam izgrađenog autora koji virtuozno ponire u psihološke bezdane ljudskih sudbina i daruje nam zrelo i snažno literarno ostvarenje koje će dotaći svačije srce.

 

Zlo seme porodično u romanu Krv u ledu

 

Poželela sam da pročitam ovaj roman zbog preporuka. Srećna sam što sam ih poslušala. Što sam  verovala.

Marija ne piše, Marija se igra rečima. Njen izraz, njena rečenica je kao rima. Kao stih koji spaja ono arhaično i ono moderno naratorstvo.

krv u ledu marija miketic

U romanu „Krv u ledu“ Marija nas vodi, sigurno i predano, u samo srce Srbije gde se zna da kada u plodnu zemlju nepreglednih malinjaka poseješ zlo seme iz njega samo zlo može nići. Zlo koje kao mnoge vrste višegidišnjih korovskih biljaka teško možeš opleviti, iskoreniti.

Čvrsto ali nežno, držeći nas za ruku kao dete, šeta nas Marija Miketic kroz malinjake, šume, gradove, kroz generacije i generacije nosioca i prenosioca zla, preko onih koji mu se suprotstavljaju. I sve vreme dok sam čitala kao da sam osećala dodir te ruke. Neko tajanstveno „hajde, ne oklevaj, ne boj se, idemo dalje, dublje još dublje do suštine“.

U ovom romanu glavnog lika, po mom skromnom mišljenju nema. Glavni likovi su zlo i dobro u ljudskim obličjima. Moram da se poklonim našoj Mariji Miketić. Bravo, bravo, bravo! Teška, potresna, genijalna knjiga. Kakva sreća što sam je pročitala!

Sada….pa sada idemo dalje na drugi nastavak „Svedok“. Hvala, Marija!

 

OPIS SA SAJTA DELFI KNJIŽARE

Da nije bilo tako strašnog greha, ne bi bilo ni tako dubokog pokajanja.

Od autorke hit romana Evgenija Hajden!

Jednog Božića, u nastupu potpunog rastrojstva, Ognjen je ubio Krstanu. Ona je živela i umrla kao mučenica, on kao pokajnik. Kroz njihovu potresnu životnu dramu, hrabra i odvažna Danja se suočava sa strašnom tajnom svojih predaka, teškim uspomenama iz detinjstva, proročkim snovima, ispunjenjem zaveta i zlom kobi svoje porodice.

U grozničavoj želji da pronikne u tajnu smrti, Danja pokušava da, uspokojavajući tuđu, uspokoji i svoju savest. Ali da li je to odista moguće za nekoga ko u sebi ima nečiste krvi?

Pisan kao poezija u prozi, raskošnom deskripcijom, snažnim lirskim nabojem i nesvakidašnjim plamsajem nadstvarnog roman Krv u ledu otkriva nam izgrađenog autora koji virtuozno ponire u psihološke bezdane ljudskih sudbina i daruje nam zrelo i snažno literarno ostvarenje koje će dotaći svačije srce.

Na Manjinim naslovima možete pročitati i osvrt na fantastično delo Marije Miketić, „Crveni Ibis“.

Vrh strane