Između redova

29/07/2023

IZMEĐU REDOVA

Tamara Kučan

 

Autobiografski roman IZMEĐU REDOVA,Tamare Kučan je knjiga o snovima koji postaju stvarnost. O svemu onome što pisca čini piscem, a nije napisano u objavljenim romanima, onom „između redova“. Ovo je roman o svetloj i tamnoj strani života ove tridesettrogodišnje devojke, o pozadini i nastajanju njenih petnaest objavljenih romana.

 

„Često sanjam snove veće od života.“

Tamara Kučan

Da bih se odlučila da čitam nečiju autobiografiju potrebno je da se ispune dva uslova. Prvi je da me intresuje pisac, drugi je da mu verujem. Prvi uslov je stvar izbora i afiniteta. Drugi je stvar osećaja.
Treći bi možda bio da li je knjiga dobro ili loše napisana. To u mom slučaju nije toliko važno. Nije presudno.

KAKO SAM SE ODLUČILA DA DAM ŠANSU TAMARI KUČAN?

Biću sasvim iskrena – šanse za to su se graniičile sa nemogućim. Ipak nešto se promenilo. Oslobodila sam se predrasuda. O tome sam već pisala kada sam na svoj instagram feed postavila OFLAJN i ONLAJN. Da se ne ponavljam.

Tamara bira atraktivne, intrigantne i kontraverzne teme u pravom trenutku.

izmedju redova knjiga

Autobiografija IZMEĐU REDOVA je izraz svih emocija koje je proživljavala. Od poniženja koje je trpela od strane učiteljice i neimaštine devedesetih do unutrašnjeg, duševnog bogatstva koje joj je donelo pisanje, u početku dnevnika a kasnije romana.

Od snova o pravoj Barbici do originalnih plavih satenskih cipela sa svetlucavom šnalom, baš onih koje nosi Keri Bredšo u seriji „Seks i grad“. Od smeha do suza. Od očaja praznog srca do zadovoljstva koje je to srce punilo pisanjem.

O svetloj i tamnoj strani ljubavi, porodice, izdavaštva, pisanja. O ljubavi prema sebi potencirajući koliko je ona važna za sazrevanje u zrelu ličnost. Volite sebe – iskreno i nedvismisleno poručuje Tamara, devojka koja je doticala dno više puta, ali bi se i pored toga, vrhovima nožnih prstiju, odgurnula od tamnog peska i vinula ka površini vode.

Tamara piše o mladima za mlade, neosetno ih vodi putem knjige i uvodi i svet književnosti. Čak i njena autobiografija nosi jasne, školske pouke. Svoje granice ne prelazi. Tu nema kompromisa. Zna dokle sme da ide. Za bezbedan trenutak ima sigurnu reč.

izmedju redova, autobiogradija

ŠTA SAM ZAKLJUČILA ČITAJUĆI BUKVALNO „IZMEĐU REDOVA“?Tamara je empatična, pozitivna mlada žena, požrtvovana ćerka, vredni mrav koji sam vuče svoj teret.

Nesebičan prijatelj. Tamara je perfekcionista. Perfekcionizam traži i od svojih saradnika. Teško je to zaista sve uklopiti, ali je time i zadovoljstvo po završenom poslu veće. Na kraju krajeva – to je škola koju jedni drugima daju i njena vrednost je nemerljiva.

Čitajući autobiografiju IZMEĐU REDOVA shvatićete da je Tamara Kučan prošla sa svoje 33 godine životnu školu koja je često bila i teška i opasna ali je zato najbolja i najskuplja.

Ima iskustvo i materijal da autobiografiju i napiše, ako se pitate da li je to u njenim godinama uopšte moguće. Tvrdim da je moguće.

Tamara Kučan s pravom nosi krunu jedne od načitanijih književnica, mlade preduzetnice i žene sa jasnim stavom i granicama.
„Često sanjam snove veće od života.“ – Tamarin je moto. Želim ti, Tamara, ne samo da ih sanjaš već i da nastaviš da ih ŽIVIŠ punim plućima. Do horizonta, pa do novog, novog, novog ….!

DLAKA U JAJETU
Mogli bismo sada biti sitničavi i tražiti pošto-poto mane knjizi IZMEĐU REDOVA. Ima ih kao i sve što ljudsko biće stvori svojom rukom. Nismo bogovi. Što se mene tiče u početku mi je smetao red reči u rečenici. Kako je čitanje odmicalo shvatila sam da Tamara piše onako kako govori.

Naglo, eksplozivno stavljajući glagole i predikate na kraj rečenice. Nije po sintaksičkim pravilima, ali je efektno, strasno i životno. Stalno ponavljanje pojedinih reči i rečca tipa „no“ … mogle su da se izbegnu i da se isto kaže nekom drugom rečju ili rečcom sa istim značenjem.

Pomislićete, tražim dlaku u jajetu! Dužna sam da kažem istinu. Nadam se da će ta dlaka Tamari postati stepenik ka savršenom čemu uvek teži i nadam se da će prihvatiti dobronameran savet žene koja po godinama može da joj bude majka.

izmedju redova biografija tamara kucan
ZA KRAJ!

Nisam pročitala sve što je Tamara napisala ali ću uskoro to ispraviti. Zaintrigirala me je ova cura. Ceo jedan mesec, mesec rođendana njene izdavačke kuće obeležiću tako što ću joj pokloniti svoje poverenje, divljenje i veliki aplauz.
Za autobiografiju IZMEĐU REDOVA postoje po meni dva razvojna puta. Ili ćete posle čitanja iste poželeti da pročitate sve knjige Tamare Kučan. Ili … nećete uopšte pročitati ovu knjigu i ostaćete u slepom uverenju da je Tamara autorka „lakih nota“.

Savetujem vam da odaberete put šanse! Prvi od ova dva puta. Ja sam odabrala da verujem devojci koja je rođena iste godine kao i moj stariji sin. Znam kako je bilo biti roditelj školarca tih jezivih devedesetih. Napisala je, bar jednim delom, i našu priču. Ne povratilo se!

KERI BREDŠO ILI TAMARA KUČAN!?

Sanjala je da postane srpska Keri jer su sve devojčice njenih godina (kao i ona sama uostalom) gledale seriju „Seks i grad“. Vrlo brzo je shvatila, a autobiografijom IZMEĐU REDOVA i zapečatila, da je ona mnogo više od Keri jer ona je Tamara Kučan. Evo šta je sama zaključila i napisala na kraju svoje knjige u delu „O autorki …“

„ … uvek možeš da izguglaš informacije koje ništa ne znače, već je dovoljno napisano, mnogo toga i prećutano, no … Marta 2023. godine, oko osam izjutra, po povratku iz Amerike, sišla je ispred zgrade u kojoj živi, noseći kesu u rukama.

Plave satenske cipele, sa svetlucavom šnalom, ostavila je pored kontejnera. Nije se osvrnula, nije se okrenula da ih još jednom pogleda. Ni Tamara kakva sada jeste, ni Tamara kakva je bila nekada.

Bile su to plave cipele, plave kao horizont. A horizont, kao i kraj, samo je zamišljena linija. Svaki čovek samo je dete. Dete na koje često zaboravlja.“

IZMEĐU REDOVA

Tamara Kučan

Preporuka Žensko

Vrh strane