Druženje sa Ljiljanom Šarac

10/05/2021

Druženje sa Ljiljanom Šarac

 

Divan i neponovljiv susret Manje i Ljiljane Šarac

druženje sa ljiljanom šarac

Susret i druženje sa Ljiljanom Šarac je uvek je velika privilegija i čast. Uz kafu, nema bolje sagovornice o knjigama od Ljiljane. Na manjinim naslovima možete naći prikaze knjiga Ljiljane Šarac.

Mogu da kažem da je i čitanje knjiga jedan vid druženja sa piscem. Iskreno, ne mogu da kažem koja je bolja knjiga od koje. Jednostavno, sve su jedinstvene. Hvala na čašici razgovora i divnim knjigama.

O Ljiljani Šarac, kao piscu

Zlatna žila Ljiljana Šarac

Romani Ljljane Šarac su satkani od mrežica prošlosti i sadašnjosti kao najfinija čipka. Ljiljanini romani su laki za razumevanje iako obrađuju životne, neretko, teške i bolne teme. Piše o običnom životima običnih ljudi i za obične ljude ali nipošto ne podilazi čitaocu. Reči niže lako i nepretenciozno.

Njena dela su istovremeno razumljiva i čitljiva svima, od mladi ljudi, studenata, srednjoškolaca do naučnika i akademika. Rečenica joj je pitka ali nipošto i plitka, akademski rečnik obogaćen je dozom modernih ili mladalačkih izraza ali vrlo paljivoi drozirano.

Njen narativni stil podseća na vitraž, precizan i konkretan, no ipak, jasan, svetao, sunčan i prozračan, kao bistra reka koja nosi čitaoca sve brže i sve dalje. Neosetno, čitalac postaje deo života Ljljaninini junaka.

zid tajni

Još jedna karakteristika Ljljaninog stila je  poštovanje književne forme, korektnost prema klasičnom, još u osnovnoj školi naučenom, obrascu: uvod, zaplet, kulminacija, peripetija, rasplet. Ovaj način naracije, u modernom književnom delu, pa iu nekim „novim čitanjima“ pozorišni drama, polako nestaje.

Osvrt na knjigu Ljiljane Šarac „Đurđevim stopama “ možete pročitati u delu domaći autori. Ovde vam dajemo prikaz uvoda.

 

Đurđevim stopama

Ljiljana Šarac

Tri tačke i tri duži stvaraju trougao.  Sile trougla u fizici, mehanici, statici, pretvaraju ga u neuništiv, kompaktnan i najstabilniji geometrijsku oblik.

Metaforično, roman Ljiljane Šarac “Đurđevim stopama” jeste jedan takav trougao sila, gde jednu tačku predstavlja despot Đurađ Branković, drugu, mlada junakinja romana, Ksenija Branković i treću, koja ih spaja, predstavlja Ljiljana Šarac. Oni su junaci koji čuvaju bedem ove priče, kao što su srednjevekovni junaci čuvali bedeme svojih gradova, utvrđenja.

Još jednom je Ljiljana Šarac romanom “Đurđevim stopama” zavrtela točak istorije, lancem čije karike ponekad pucaju, obnavljaju se krvavo, bolno. Hrabro se tradicijom spajaju iznova.

Ljiljana nam poručuje, izmeđuostalog, da lanac nikada ne ostavljamo iskidan, da ga spremno i sa ljubavlju popravljamo, jer tradicija je bogatstvo koje čuvamo i branimo. I to spada u našu dužnost…..

 

opet sam te sanjao

Zvaničan sajt Ljiljane Šarac ljiljanasarac.com

 

Vrh strane