Balerine

05/06/2024

BALERINE

Rejčel Kapelke-Dejn

 

Roman Balerine istražuje složenost ženskog prijateljstva i opsesivnu težnju ka fizičkom savršenstvu koja pobuđuje najmračnije strasti. Ambicija, požrtvovanost i potisnuti bes koji se nakupljaju u glavnim likovima eksplodiraće u obrtima koje čitalac ne može ni da nasluti, zaveden magnetskom privlačnošću junakinja.

Zar oni ne znaju“, procedila sam Margo kroza zube dok smo se klanjali posle izrazito mučnog izvođenja Labudovog jezera petnaest godina ranije, „da smo ispod patika svi prekriveni najodvratnijim ranama?“

„Naravno da znaju“, kazala je kroz stegnute zube. „Zato i vole da gledaju.“

 

Obožavam balet. Obožavam tu snagu i energiju koju može u nezamislivom pokretu uhvatiti ljudsko telo. Otuda i ova knjiga koja već dugo čeka na red.

Ovo je priča o tri drugarice koje prolaze zajedno, oslanjajući se jedna na drugu, surovo školovanje u baletskoj školi. A onda, izdaja, krivica, savest povešće ove tri žene drugim putevima, svaku sa teretom na duši.

roman balerine citat

A bile su kao jedno srce u svojoj uplašenosti, nesigurnosti, očaranosti. Pune energije stremile su ka vrhu brda. Nisu bile svesne u šta će se ta energija pretvoriti, nisu bile spremne na promene koje će uslediti. Znale su samo da je budućnost pred njima širom otvorena mogućnost – savršena, prazna pozornica.

𝘙𝘦𝘫č𝘦𝘭 𝘒𝘢𝘱𝘦𝘭𝘬𝘦-𝘋𝘦𝘫𝘭 je pisac bogatog pera, raskošnog stila. Fantastično je dočarala složenost ženskog prijateljstva. Ušla je duboko u suštinu ambicije, požrtvovanosti, potisnutog besa koji se tokom mnogih iskušenja nakuplja u devojkama, ženama koje se bave ovom umetnošću.

Savršenim obrtima pokazala je kako sve, a najviše bes ako se ne obuzda, može da eksplodira kao tempirana bomba.

Publika koja gleda balet uglavnom uživa. Ne vidi da se ispod tananog tila i satena pački i špic-patika kriju rane, plikovi, žuljevi, prsti bez noktiju. Da se iza svakog savršenog okreta, krije bezbroj slomljenih kostiju, naprslih mišića.

Izranjavljene ruke koje s osmehom hvataju ruže u letu dok se trnje zabada u nežnu kožu. Da se iza svakog osmeha, besprekornog skoka, piruete krije stalni strah od užasa jednostavne zamenljivosti.

Knjiga mi se dopala iz još jednog razloga. 𝘙𝘦𝘫č𝘦𝘭 govori o feminizmu. O odnosu muškaraca i žena u svetu baleta. O izboru žene.

Da li će imati decu ili ne na primer. Roditi dete u svetu koji za balerinu klasičnog baleta predstavlja malu, preranu profesionalnu smrt.

To je strašno. Surovo kao i sama karijera balerine. Govori o neprihvatanju izbora žene od strane muškarca.

knjiga Balerine citat

Pročitajte ovu knjigu i pogledajte iza kulisa napetost i tamu kojom je obavijen život scene kada se pogase reflektori.

Sa sajta Laguna

Delfina, Lindsi, and Margo su bile najbolje prijateljice. Bile su oslonac jedna drugoj dok su prolazile kroz mukotrpno školovanje za balerine, a onda, pre trinaest godina, Delfina je napustila prestižno mesto solistkinje Baleta Pariske opere i započela novi život u Sankt Peterburgu, ponevši sa sobom samo svoj talenat i tešku tajnu koja bi mogla nauditi njenim prijateljicama.

U svojoj trideset šestoj godini Delfina je na zalasku plesačke karijere pa sa zadovoljstvom prihvata ponudu da osmisli koreografiju za pozornicu legendarne Palate Garnije. Ujedno se nada da će ispraviti jednu nepravdu iz prošlosti. Ali stvari se ne odvijaju po planu jer otkriva da se iza njenog odlaska krije nešto što dosad nije znala.

Pripovedajući o životu tri baletske igračice od njihovih adolescentskih dana do zrelih umetničkih godina, Balerine istražuju složenost ženskog prijateljstva i opsesivnu težnju ka fizičkom savršenstvu koja pobuđuje najmračnije strasti. Ambicija, požrtvovanost i potisnuti bes koji se nakupljaju u glavnim likovima eksplodiraće u obrtima koje čitalac ne može ni da nasluti, zaveden magnetskom privlačnošću junakinja.

„Krvavo obećanje dato čitaocu na prvim stranicama biće i te kako ispunjeno i nagrađeno sjajnom dramatičnom pričom.“

Dance Magazine

„Pogled iza kulisa koji razotkriva svu napetost i tamu van scene osvetljene reflektorima.“

Book Riot

„Neodoljivo zanosno.“

New York Times

Preporuka Žensko

Vrh strane