Anđeo u šumi

04/03/2021

Anđeo u šumi

Samuel Bjerk

 

Triler „Anđeo u šumi“ je  izuzetno moćna i napeta priča o jurnjavi sa vremenom i psihotičnim serijskim ubicom, svojevrsna skandinavska poslastica. 

Za ljubitelje trilera Laguna nam je servirala još jednu pravu, skandinavsku poslasticu, sladoled od mente npr. Zaljubila sam se u skandinavski triler posle odgledane serije „Most“ i fantastične, brilijantne Sage Noren. Od tada tražim novu sagu u svim skandinavskim trilerima. E, pa evo jedne nove sage pod nazivom „Anđeo u šumi“.

Mija je mlada, pametna, britka no ipak izuzetno osetljiva i empatična devojka. Ona je, kao student, povučena sa Policijske akademije i uvrštena u red najproduktivnijih istražitelja.

Ima nesvakidašnji talenat brzog, tačnog, selektivnog povezivanja činjenica bitnih za slučaj. Porodična tragedija ove devojke ju je odvela na udaljeno ostrvo sa željom da se tamo ubije.

Od konačnog sunovrata spašava je stariji kolega (drugi glavni lik), Munk. Ovaj iskusni policajac odlično poznaje Miju. Jasno mu je da koliko je njemu potreban Mijin dar, Mijino razmišljanje, toliko je i njoj potreban samo jedan pogled na dosije, naizgled nerešivog slučaja, da podstakne u njoj želju da se vrati.

Skandinavci pišu čisto. Jasno. Kratko. U trilerima skandinavskih pisaca u prvom planu je uvek brzina misli, razmišljanje. Bez krvi, bez nepotrebnih tuča, pucnjave, nasumičnih ubistava.

Dakle, mogu da kažem da se jako radujem što sam se srela sa ovim parom brilijantnih mozgova, Mija&Munk, da je ovo tek prvi roman o njima i da molim izdavačku kuću Laguna  da nas sto pre počasti novim nastavkom.

andjeo u sumi samuel bjerkOslomak iz knjige „Anđeo u šumi“

„Dana 28. avgusta 2006. u porodilištu Bolnice u Ringerikeu na svet je došla jedna devojčica. Majka Katarina Ulsen, vaspitačica stara  dvadeset  pet  godina,  patila  je  od  hemofilije  i  preminula  je na porođaju.

Babica i pojedini članovi medicinskog osoblja koji su prisustvovali porođaju kasnije su bebu opisali kao neo-bično lepu, tihu ali budnog pogleda, zbog kojeg su svi zaposleni razvili naročit odnos prema njoj. Katarina Ulsen se na prijemu u  porodilište  izjasnila  da  je  otac  nepoznato  lice. 

U  narednim  danima  je  Bolnica,  u  saradnji  sa  Opštinom  Ringerike,  ušla  u  trag  detetovoj  babi  po  majci  koja  je  u  datom  trenutku  imala  prebivalište u Bergenu.

Baba nije znala za ćerkinu trudnoću, a kada je stigla u bolnicu, ustanovilo se da je novorođenče nestalo iz porodilišta. Narednih nedelja Policijska uprava u Ringerikeu vodila je obuhvatnu potragu koja nije urodila plodom.

Posle dva meseca u centru Henefosa pronađeno je obešeno telo švedskog medicinskog  tehničara  po  imenu  Juakim  Viklund.  Na  podu  ispod  tela  nalazilo  se  pismo,  otkucano  na  mašini,  u  kojem  je  pisalo „Oprostite mi“.Beba nikad nije pronađena….

Muškarac s tetovažom orla na vratu ovom prilikom je nosio rolku. Nekada je voleo Glavnu železničku stanicu u Oslu, ta-mošnje gužve bile su savršene za nekog ko se bavi njegovom delatnošću, ali sada su postavili toliko kamera da se gotovo nije moglo proći od njih.

Odavno je počeo da zakazuje sastanke i transakcije na drugim mestima, u bioskopima ili ćevabdžini-cama gde ti neće tako lako ući u trag ako se zbog transakcija pokrene temeljnija istraga, mada je to retko bio slučaj, više nije radio naveliko. Ipak, malo opreza nikad nije naodmet.Muškarac sa tetovažom orla na vratu povukao je šešir pre-ko lica i ušao u staničnu zgradu.

Ta lokacija nije bila njegov izbor, ali mu je visina ponuđenog iznosa nalagala da se bes-pogovorno povinuje naređenjima. Kako ga je kupac pronašao, nije imao predstavu, samo mu je jednog dana stigao MMS sa slikom,  zadatkom  i  cenom.  A  on  je  postupio  kao  i  obično,  poslao je OK u odgovor bez daljih pitanja.

Bio je to svakako neobičan zadatak, nikada se nije susreo ni sa čim sličnim, ali je on, kao što je već rečeno, za sve te godine naučio da nikad ne  zapitkuje,  već  da  samo  obavi  svoje  i  preuzme  honorar.  Tako je i dosad opstao i tako je zadržao kredibilnost u svetu…“

 

Rekli su o romanu „Anđeo u šumi“:

„Napeto, uzbudljivo, jezivo, odlično.“ Heat

U šumi nadomak Osla pronađeno je telo šestogodišnje devojčice kako visi s jednog drveta. Devojčica je bila obučena u haljinicu nalik na one za starinske lutke, na leđima je imala školsku torbu, a oko vrata je nosila cedulju s natpisom „Putujem bez pratnje“.

Slučaj je dodeljen policijskom inspektoru Holgeru Munku. Njegov prvi zadatak je da pronađe osobu naročitih sposobnosti, svoju prijateljicu i mladu koleginicu Miju Kriger. Prekinuvši sav kontakt sa svetom, Mija se sklonila na jedno ostrvce uz obalu okruga Trendelag.

Holger Munk je vodeći istražitelj u zemlji. Mija Kriger želi da se ubije. Obešena devojčica oboma nudi svojevrsno iskupljenje. Njih dvoje se vraćaju u staru Specijalnu jedinicu pri Odseku za ubistva u Oslu, rešeni da rasvetle slučaj.

Nisu, međutim, ni svesni kakav ih košmar očekuje.

„Bjerk je veliko novo otkriće skandinavskog noara.“ Sunday Times

„Anđeo u šumi je napisan sa izuzetnim poletom. Mijin sukob, kako sa svojim unutrašnjim demonima, tako i sa onim veoma stvarnim od krvi i mesa majstorski je izveden.“ Independent

„Ovu knjigu je teško odložiti, isprepadaće vas često i žestoko.“ Telemarksavisa

„Uzbudljiv i valjan kriminalistički roman, stravičan ali i duhovit.“ Opland Arbejderblad

Preporuka Lutka od porcelana

Vrh strane